Östgöta nation har ”krattat manegen”

- in Nyheter, Studentliv

Inför sitt stundande 350års-jubileum har Östgöta nation under sommaren renoverat sina lokaler. Köket har blivit dubbelt så stort, ventilationen är utbytt och barlösningarna är annorlunda.

På lördagen invigdes den största ombyggnationen av Östgöta Nation sedan 1988. Det bjöds på mat och dryck och stämningen i lokalen var god. Ett surrande mingel som bestod av både nuvarande och tidigare medlemmar i nationen.
– I juni brakade det loss och allt satte fart, inledde Håkan Samuelsson, nuvarande ordförande och tidigare husförman på nationen vid förra ombyggnationen, när han beskrev byggnadsprocessen under sitt invigningstal. Han forsätter:

– En vision blev till verklighet när allt tillslut står på plats. Jag skulle vilja tacka alla nuvarande och tidigare nationsarbetare för ert hårda jobb under våra verksamheter. Utan er skulle vi inte ha resurser till ombyggnationen, säger han innan det symboliska bandet klipps.

I vimlet inför talet hittar jag Gabriella Nadjafi, qurator på Östgöta nation.
– Främst är det nationens hjärta, köket, som byggts om men också barerna och ventilationssystemet har bytts ut och förnyats, säger hon.

Nationen har spenderat ungefär sju miljoner på sina ombyggnationer och tanken är att man i framtiden ska renovera husets lägenheter.
– Fokus har hela tiden legat på att det ska bli mer användarvänligt för både gäster och tjänstemän, säger Fredrik Grotte, tidigare qurator på nationen. Fokuset ska ligga på att det ska vara roligt att jobba, att det ska vara mindre slitsamt för kroppen med tunga lyft och lågt placerade hyllor och utrymmen.

Jonas Sennerstig är senior på nationen och sitter i husstyrelsen på nationen. Han förklarar beslutet till renoveringen:
– Det ska vara kul att jobba på nationen. Vi ville skapa effektiva arbetsytor och vi vill ”kratta manegen” för både nuvarande och kommande aktiva, säger han. Det ska vara lättarbetat och lätt att hålla efter.

Tidigare husförmannen Morgan Stenberg har med nuvarande husförman Alex Eiring spenderat sommaren tillsammans med byggarna.
– Vi har agerat lite som beställare på plats och hjälp till där det behövts, säger Morgan.

Det känns kul att kunna visa upp allt detta för både aktiva och alumner. Han och Alex berättar vidare hur byggnationsprocessen gått till. Tillsammans har de rivit ut det gamla köket och barerna. De har också gjort om delar av planlösningen och fattat snabba beslut på plats.
– Betong har blandats, säger Alex. Det är häftigt att se hur sommarens slit gett resultat och det känns bra att man har hittat en vän för livet, avslutar han och lägger en hand på Morgans axel.