Råd från en utbränd

- in Krönikor, Kulturkrönika

Bristen på lärarledda timmar bidrog till att Tove Swartling-Eriksson gick in i väggen. Väl där fick hon många värdelösa råd om hur hon skulle må bättre. Nu vill hon därför hälsa nya studenter välkomna till universitetet med några råd om att hantera stress som faktiskt hjälper på riktigt. 

När jag skulle skriva min tredje uppsats vid universitetet kände jag att jag inte orkade längre. Efter att ha spenderat sex och ett halvt år som student med att framförallt läsa humaniora kände jag mig så oerhört trött. Vad var det egentligen för mening med att skriva en c-uppsats? Eller med att plugga? Eller med att gå upp ur sängen?

Att jag gick in i väggen var inte bara universitetets fel men det hade definitivt med saken att göra. Det är möjligt att jobba  åtta timmar om dagen men det går inte att läsa åtta timmar om dagen. Och med den låga finansiering som humanioran har är det i stort sett vad som förväntas av studenterna. Under min senaste termin hade jag två timmar lärarledd undervisning i veckan – seminarium där vi diskuterade litteraturen. All inlärning skulle ske via läsning. Det är själadödande.

Jag tror att det först var när jag  läste Ester Erikssons seriebok Det finns ingenstans att fly som jag på allvar insåg att jag var deprimerad. Den kom ut i våras och är ett exempel på en trend där allt fler serieböcker berör psykisk ohälsa. Problemet för huvudkaraktären i Ester Erikssons bok är inte hennes studier utan snarare omgivningens reaktioner på att hon mår dåligt. Hennes oförstående pojkvän är ett perfekt exempel på svårigheterna att leva med psykisk ohälsa. Han tycker att Ester inte borde medicinera för ångest och depression utan istället börja med yoga och prova att bara tänka annorlunda. När det hon kanske mest hade behövt ett ”jag förstår” och en kram.

Jag har fått en väldig massa råd av oförstående människor på hur man ska hantera stress. Det kommer du säkert också att få och de flesta kommer vara helt värdelösa. Jag har dock skrapat ihop några saker jag själv  velat veta innan jag började plugga som du också kan ha glädje av.

1. Acceptera att du inte kommer hinna läsa allt du borde någonsin – ta det som verkar viktigast och resten kan man läsa sammanfattningar av på internet. 2. Det är okej att bullshitta. 3. Du är helt själv så räkna med att du kommer behöva klara dig utan input från dina lärare. 4. Se till att äta, det spelar ingen roll om det är skitmat – någonting måste du få i dig.   I slutändan tycker jag att det hela kokar ner till detta: ta inte ihjäl dig – håll koll på dina gränser och se till att pausa, allt behöver inte vara ett mästerverk. Var snäll mot dig själv. Det är inte hela världen om uppsatsen inte kommer in i tid.