Up on Capitol Hill

- in Nyheter

Som praktikant på Capitol Hill i Washington D.C. följer Henrik Pehrsson det amerikanska valet på nära håll.  

Det är intressant hur anpassningsbar människan ändå är. Min första dag i Washington D.C. påminde mycket om min första tid i Lund, i kubik. Med stora ögon men liten kaxighet tog jag mig runt på stan och kände mig både granskad och obetydlig.

Spontana, tillika mediokra försök till kallprat med lite vem som helst byttes till att nästa gång bli nervös av en främlings blick. En knapp vecka senare går jag med säkra steg omkring i USA:s representanthus och känner att det är väl ändå rimligt att jag är här? Jag KAN det här nu.

Jag som kan USA:s representanthus heter för övrigt Henrik Pehrsson och är pol kand-studerande i Lund till vardags. Denna termin kommer tillbringas som intern i Washington D.C., på Capitol Hill och i representanthuset hos en konservativ kongressledamot.

Henrik Pehrsson bloggar om det amerikanska valet från Washington D.C.
Henrik Pehrsson bloggar om det amerikanska valet från Washington D.C.

På mitt kontor är defaultläget för Tv:n att Fox News är igång. Ska man tolka verkligheten utifrån Fox pågår inget annat i världen just nu än olika tal av Hillary Clinton och Donald Trump.

Jag ska inte vara orättvis mot FOX; sakernas tillstånd är antagligen detsamma på CNN eller MSNBC. I det som har torgförts som det mest dramatiska, spektakulära och för att inte glömma betydelsefulla presidentvalet någonsin, finns det amerikaner som faktiskt inte orkar bry sig, man är ”fed up” helt enkelt. Det är ord som har uttalats i kongressens korridorer.

Inte heller Libertarianernas presidentkandidat Gary Johnson verkar bry sig nämnvärt, då han i ”Morning Joe” på MSNBC inte visste vad den syriska staden och epicentrum för flyktingkrisen Aleppo, var för något. Kämpa Gary.

Idag (torsdag) släppte Washingtontidningen The Hill sin årliga lista över ”50 most beautiful people on Capitol Hill”. Trots en stark första vecka på kontoret fanns jag inte med på den listan, vars grundläggande ansats för övrigt ses som oproblematisk. På den Jodelliknande appen för folk på Capitol Hill, Cloakroom, vältrar sig användarna i listans innehåll och någon hintar om att hen själv nådde plats 17.  Alltså, det är tydligt att Niklas Svensson hade fått sitt lystmäte här.

Jag vill avsluta med en FAQ av versionen kortare.

Fråga: Kommer du jobba för Trump?

Svar: Nej, jag kommer inte jobba för någon. Och jag kommer inte ha något att göra med The Donald.

Även om det svaret var till besvikelse hoppas jag att bloggen i övrigt kan väcka intresse. Bloggen kommer försöka sätta ord på hur det är att vara i Washington D.C. som student, vad det pratas om på stan samt återkommande blickar mot det val som faktiskt avgörs den åttonde november. Om nu det är något att bry sig om. God bless.