Fyra nyanser av engagemang

- in Nyheter, Studentliv
@Sofia Fritze

Spexaren Linda – på scenen i Boelspexet
Linda Florén beskriver sig som den där tönten i skolan som gick runt och sjöng konstant i korridorerna. Sedan ett år tillbaka är hon medlem i Boelspexarna som en gång om året sätter upp ett av Lunds största studentspex.

Linda testar en kostym inför kommande spexuppsättning. Foto: Fanny Beckman
Linda testar en kostym inför kommande spexuppsättning. Foto: Fanny Beckman

– Jag gick och såg en föreställning med Lundaspexarna och insåg då att det här är ju allt jag någonsin velat göra. Jag började kolla upp olika spex och fastnade för Boelspexarna, berättar Linda på frågan om hur hon blev spexare.
Hon fick gå på audition som både innehöll scener från tidigare spex,  lite improvisation och  framförande av ett par sångnummer.
– Jag ser inte mig själv som en teaterapa men jag tycker att spexandet är en bra sätt att få utrycka min kreativitet, säger Linda.

Att vara en del av Boelspexarna kräver mycket engagemang då gruppen repeterar regelbundet i en månad innan den stora premiären.Det bästa med Boelspexarna enligt Linda att det är så kul att vara helt inne i föreställningen och att man aldrig vill gå hem på kvällarna. Det finns dock nackdelar med engagemanget, menar hon.
– Skolan har blivit väldigt lidande av all tid jag lagt ner… Annars är det jobbigaste efter en föreställning är gjord.
– Då insåg jag att jag inte längre skulle repa varje kväll, få middag och umgås med 50 härliga tjejer. Det kändes väldigt tomt, berättar hon.

Om du vill engagera dig i Boelspexarna rekommenderar Linda att du ska gå på informationsträffarna som de olika spexen anordnar.
– Hos oss behöver man inte vara bra på något egentligen, det räcker att man har en vilja att lära sig nya saker, avslutar Linda.

Kåraktiva Madeleine – ordförande i Medicinska föreningen
När Madeleine Lehander började plugga i Lund bestämde hon sig för att testa lite av varje och engagerade sig både i nationslivet och i Medicinska föreningen som var den kår hon tillhörde som läkarstudent.

Madeleine ser inga nackdelar med att engagera sig i studentkåren, men inser att det innebär mycket jobb. Foto: Fanny Beckman
Madeleine ser inga nackdelar med att engagera sig i studentkåren, men inser att det innebär mycket jobb. Foto: Fanny Beckman

– Jag jobbade lite nattklubb och luncher på nation och som högtidsmarskalk vid Medicinska föreningen, ett uppdrag som innebar att jag anordnade examen för kårens medlemmar, säger Madeleine.
Det var en självklarhet för Madeleine att engagera sig och så småningom fastnade hon för kårlivet.
– Kårlivet var roligast och jag fick även chans att påverka min utbildning vilket jag tycker är väldigt viktigt, berättar hon. Idag är hon nyvald ordförande för Medicinska föreningen, ett uppdrag som innebär att hon främst ska verka för föreningens dagliga verksamhet, se till att styrelsearbetet fungerar och vara representant i fakultetsledningen.

– Det bästa med mitt nya uppdrag är att jag får lära mig så himla mycket! Föreningslivet hade jag inte så bra koll på tidigare. Sen har jag såklart fått massa nya kontakter och haft roligt under tiden, säger Madeleine.

Att det blir en stor arbetsbelastning och mycket jobb är hon medveten om. Detta är dock inget som bekymrar Madeleine.
– Svårigheterna får man tackla på bästa sätt när de kommer, säger hon.

Om man vill engagera sig i sin kår tycker Madeleine att det kan vara bra att börja i det sociala. Exempelvis vara med i sexmästeriet eller ärtsoppelunchen ”Ärtan”, som Medicinska föreningen håller i.
– När man jobbar fest eller lunch lär man snabbt känna nytt folk, något som jag tror är viktigt när man är ny i Lund. Annars kan man bli kursrepresentant och (vara med och) påverka sin utbildning, säger Madeleine.

Föreningsaktiva julia – valberedningsledamot i Lupef
Julia Geines engagemang i Lupef, Lunds politiska och ekonomiska förening, tog fart redan innan Julia hade börjat studera statsvetenskap vid universitetet.

Julia blev tipsad av en vän om att engagera sig i LUPEF. Foto: Fanny Beckman
Julia blev tipsad av en vän om att engagera sig i Lupef. Foto: Fanny Beckman

– En vän berättade om sitt engagemang i föreningen och tyckte att jag skulle gå med i hennes utskott, eftersom hon trodde det skulle passa mig. När jag sen fick information om Lupef under introduktionsdagen till mitt nya program, politiska kandidatprogramet, var jag redan taggad på att engagera mig.
Julia blev direkt ansvarig för det samhällspolitiska utskottet, något som krävde mycket tid och engagemang.
– Det var väldigt mycket att göra redan från början, betydligt mer än jag räknat med, säger Julia och skrattar.

Som ansvarig för ett utskott var det Julias uppgift att sammankalla utskottets medlemmar till möten för att bland annat planera talarkvällar, panelsamtal och andra aktiviteter. Idag är Julia ledarmot i Lupef valberedning och ser fram emot en spännande höst då hennes gamla utskott bland annat ska arrangera en valvaka.
– Mitt studentliv började i Lupef och jag har föreningen att tacka för i princip hela mitt umgänge i Lund. Hade jag inte valt att engagera mig hade jag gott miste om många värdefulla kontakter och fina vänner.

Om du är ny i Lund och vill engagera dig i Luppef tycker Julia det kan vara en bra idé att delta i novischperioden som anordnas av föreningen i början av höstterminen och därefter se till att gå med i något utskott så fort som möjligt.
– Vi är en förening som är öppen för alla oberoende av utbildning, religion eller politisk åsikt. Det finns helt enkelt en plats i LUPEF för alla med ett intresse för samhällsdebatt.

Nationsaktiva Ingrid – notarie på Västgöta nation
Ingrid Onsjö har en vän att tacka för sitt engagemang i Västgöta Nation där hon idag jobbar halvtid som notarie.

Ingrid bekräftar bilden av att nationslivet innebär mycket fest. Men det finns också en hel del annat att engagera sig i. Foto: Fanny Beckman
Ingrid bekräftar bilden av att nationslivet innebär mycket fest. Men det finns också en hel del annat att engagera sig i. Foto: Fanny Beckman

– Min vän sa till mig ”lova mig att du engagerar dig i studentlivet, det kommer att göra din tid i Lund så mycket roligare”, säger Ingrid.
Efter ett jobbpass på nationens brunch var Ingrid fast och idag är hon notarie på nationen. Jobbet innebär att Ingrid ansvarar för en rad olika saker, bland annat anordnar hon aktiviteter för förmannakåren, har ansvar för nationensstipendieverksamhet, de olika kollegierna och novischernas inskrivning.
– Det bästa med att jobba på nation är alla vänner jag träffat. Vissa tycker man är knäpp som lägger ner så mycket tid och energi på nationen utan att få betalt, men de vänskapsrelationer jag har funnit är värda mer än alla pengar i världen, säger Ingrid.

Hon bekräftar delvis bilden av nationer som fest sju dagar i veckan men menar att det finns så mycket mer att engagera sig i än nattklubbar, baler och sittningar.
– Samtliga nationer i Lund har ett idrotts-utskott och ett Natu-utskott (nationernas aktivitets och trivsel utskott), som blivit väldigt populärt hos oss på Västgöta nation.

De anordnar bland annat matlagningskurser, kanotpaddling och klädbytardagar, säger Ingrid. På Västgöta nation står matlagning i centrum och gillar man att laga och äta god mat erbjuder nationen flera olika matutskott som man kan engagera sig i.
– Är man sugen på att börja engagera sig och tycker Västgöta nation låter roligt är mitt tips att börja jobba! Testa olika utskott för att få en bild av vad just du tycker är roligt och var du vill lägga ditt engagemang, säger Ingrid.

Ingrid har också ett sista råd till alla som är nya i Lund.
– Våga ta för dig! Vi alla har något att bidra med för att göra studentlivet i Lund ännu bättre.