Ut ur askan in i elden

- in Nyheter

Den sista presidentdebatten i valet 2016 är avklarad. Det är både skönt och lite tråkigt.

Jag befinner mig för kvällen på en bar där man vid entrén till området får frågan att skriva upp sig för att volontära för Hillary Clintons kampanj.

Jag avböjer detta erbjudande till viss besvikelse och förvåning hos de som erbjöd uppskrivningen. Två personer som arbetar med Clintons kampanj har bjudits in och berättar för oss om hur viktigt detta val är.

Nekande svar till att kampanja, jakande svar till det floskel-bingo som samma personer erbjöd i entrén. Ett enkelt men ganska kul koncept som bidrar med något. Undertecknad var bara en hänvisning till en viss kandidats sexism och temperament från ett febrigt utrop av spelets namn.

Foto: Henrik Pehrsson
Foto: Henrik Pehrsson

Det är varken konstigt eller oväntat att Clintonarbetarna är på plats ikväll. Obama vann D.C. i valet 2012 med 90,9 mot Mitt Romneys 7,3 procent. Ikväll gäller inte hemmaplansfördel, Trump är inte ens på spelplanen.

Det är tydligt att Trump försökte ha en mer sansad approach än i tidigare debatter. Trump attackerar henne ibland på områden som är objektivt rimliga, men känslan är att en mer… skolad republikan hade skött attackerna bättre.

Clinton skulle aldrig erkänna det själv, men hon är i någon mån en status quo-kandidat. Normalt sett är karaktärsbeskrivningen status quo en förolämpning för en person som ämnar bli president.

Men när en status quo-kandidat ställs mot en icke kalibrerad, press shuffle-kandidat som Donald Trump framstår det som mer rimligt att rösta på den förstnämnda. Steady as we go, så dåligt går det ju ändå inte?

Men, Clinton var stark i debatten. Mer än i tidigare debatter bemötte hon Trump med allvar snarare än hånflin. Sakpolitiskt grundade attacker mer än att hoppa ner i sandlådan där motståndaren klamrat sig fast. Hon hävdade till exempel att Trump är den farligaste kandidaten någonsin i amerikansk politisk historia.

Bingo. Hoppsan, bommade den tydligen.

Foto: Henrik Pehrsson
Foto: Henrik Pehrsson

Donald Trump har aldrig visat förmåga eller vilja till att pudla efter en kontrovers. Snarare adderar han en ny kommentar efter ursäkten, som gör det hela värre. Som ger motståndarsidan nytt material att jobba med.

I den sista presidentdebatten hann Trump med att säga att ingen har mer respekt för kvinnor än vad han har. Dålig idé. Framför allt när han senare under debatten får ur sig ”such a nasty woman” när Clinton sa något han inte gillade.

Det blir liksom värre än vad det var från början.