Så mycket jobbar juristerna

- in Nyheter

Juristutbildningen är ett av universitetets mest sökta program, trots att yrket har rykte om sig att vara tufft och hektiskt. Lundagård har pratat med tre yrkesverksamma jurister om stress på jobbet och hur studenter ska förhålla sig till juristens arbetsbörda.

Många har sett den amerikanska tv-serien Suits, som handlar om intrigerna på en advokatbyrå i New York. Visst är det glamoröst, med lyxiga kontor, dyra kostymer och fina middagar. Men också stressigt. Karaktärerna arbetar mest hela tiden och spenderar ibland nätterna på kontoret. Livet utanför jobbet verkar knappt existera.

Är det lika illa i verkligheten? Inte om man frågar Rebecka Thörn, som är advokat och delägare i advokatfirman Delphi i Malmö. Hon hävdar bestämt att hon inte arbetar mer än 40 timmar i veckan och säger att flexibiliteten i jobbet som affärsjurist gör livet mindre stressigt.
– Eftersom jag sällan för processer i domstol kan jag styra mycket över min egen tid. I dag är jag till exempel hemma med ett sjukt barn, gör lite saker hemifrån och kommer inte till kontoret förrän på eftermiddagen. För mig som har tre barn är det en stor fördel, det minskar vardagsstressen, säger Rebecka Thörn.

Bland juriststudenter finns en bild av miljön på de affärsjuridiska byråerna som hetsig och hård. Men Rebecka Thörn menar att den inte stämmer. Många nya medarbetare blir förvånade över att stämningen snarare är trevlig och hjälpsam, berättar hon.
– Det finns förstås olika former av stress. Som oerfaren jurist kan man bli stressad över att man känner sig osäker, inte riktigt vet vad man kan och kanske inte vågar fråga. Om den känslan inte går över efter ett tag tror jag man ska fundera på att byta arbetsplats. Mitt tips till unga jurister är att hitta en bra chef, och sedan ta rygg på den personen, säger Rebecka Thörn.

De bryr sig bara om betyg”
Anna Sundberg är förvaltningsjurist på Naturvårdsverket och tog juristexamen från Uppsala i våras. Hon valde bort arbete på advokatbyrå för att i stället jobba inom offentlig förvaltning.
– Att jobba sina ’hundår’ med 60 timmars arbetsvecka på byrå kändes inte givande för mig som inte drömmer om att bli delägare inom ett par år. Jag ville ha ett jobb som är roligt och givande här och nu. Byråerna vill framstå som mjuka och humana när de marknadsför sig till studenter. Men när det väl kommer till kritan är betygen alltid den viktigaste måttstocken för dem, säger Anna Sundberg.

Statliga myndigheter tillämpar flextid, vilket innebär att de anställda i stor grad själva kan styra sina arbetstider. Därmed blir det möjligt att arbeta färre timmar under lugna perioder, och fler när det är mycket jobb. Så gör Anna Sundberg, som tror att hon i genomsnitt arbetar ungefär 43 timmar i veckan.
– Tyvärr finns bilden bland juriststudenter att de som söker sig till det offentliga bara gör det för att slippa jobba ihjäl sig. Men de flesta som arbetar här har aktivt valt att fördjupa sig inom till exempel förvaltningsrätt. Många tror att alla som är ambitiösa söker sig till advokatbyråer. Det är en skev bild, säger Anna Sundberg.

Via Juridiska föreningen, juristernas kår, marknadsför sig flera advokatbyråer aktivt mot studenter. Myndigheter och andra potentiella arbetsgivare för jurister marknadsför sig inte alls lika mycket, vilket påverkar bilden av hur arbetsmarknaden ser ut.
– Nu när jag börjat jobba inser jag hur många spännande jobb det finns, som jag inte ens visste existerade. Tyvärr får studenter inte så bra information om sina möjligheter. Allt för många juriststudenter tror att det finns en färdig mall över hur man blir en lyckad jurist, men det är fel. Man måste lyssna på vad man själv vill och vilka mål man själv har, säger Anna Sundberg.

Slipper bli uppringd på natten
På tingsrätten i Luleå jobbar Alexandra Ferm. Hon är beredningsjurist, vilket innebär att hon har ungefär samma uppgifter som en notarie. Arbetet i domstol kan vara tufft och Alexandra arbetar runt 50 timmar i veckan.
– Att vara jurist är inget lätt jobb. Jag tror arbetsbördan är ganska tung var man än hamnar. På domstol slipper man åtminstone bli uppringd mitt i natten av klienter som undrar hur det går med deras ärende, vilket jag har hört att affärsjurister får stå ut med, säger Alexandra Ferm.

På tingsrätten måste medarbetarna vara närvarande under sina rättegångsförhandlingar, men precis som på andra statliga myndigheter finns flextidssystemet som gör att man kan tillgodoräkna sig sina arbetade timmar.
– Jag skulle vilja uppmana juriststudenter att stressa mindre över sin framtid. Det löser sig. Själv var jag till exempel helt övertygad om att jag inte skulle kunna sitta ting i domstol efter examen eftersom betygskraven är så höga. Men det kunde jag – inte direkt efter examen, men när jag arbetat ett litet tag och kunde tillgodoräkna mig den erfarenheten. Faktum är att det är möjligt för de allra flesta, säger Alexandra Ferm.

 

About the author