DEBATT: Nytt upphovsrättstroll hotar fildelare

- in Debatt
@Lundagård

För ett decennium sedan lovade två statsministerkandidater att inte jaga svenska fildelare. Reinfeldt sade att man inte skulle ”jaga en hel ungdomsgeneration” och Persson sade att samma generation ”inte skulle känna sig kriminella”. Redan då varnade vi i Piratpartiet för att det var tomma ord.

Först med Spridningskollen förra året och nu med det danska initiativet Njord Lawfirm, så har jakten på de vanliga fildelarna till slut kommit till Sverige. I flera länder har så kallade upphovsrättstroll härjat länge. I ett fall drog filmen Antichrist in mer pengar genom hotbrev till tyskar än genom försäljning av biobiljetter och DVD-filmer. Med Sveriges långa tradition av fildelning ser trollen oss som en stor profitmöjlighet.

Affärsidén är att skicka fakturor till personer de misstänker för fildelning och att tillräckligt många ska betala av rädsla istället för att ta ärendet till rätten. Fakturorna är i dagsläget på 2000-3000 kronor, men med tanke på vad som skett i t.ex. Finland kan vi förvänta oss en höjning till runt 10 000 kronor.

Det här är vad upphovsrättslagstiftningen orsakar: parasitära företag som tjänar pengar på det skräckvälde som byggs med orimlig, oproportionerlig lagstiftning.

Det som gör det möjligt för Njord Lawfirm att via domstol kräva ut de uppgifter de använder för att skicka sina hotbrev är IPRED-lagen. Hade inte IPRED funnits som ett hot i bakgrunden hade ingen leverantör gått med på detta; hade inte IPRED funnits hade inte Njord kunnat existera. IPRED-lagen är grunden för Njord , och för att komma åt dem måste lagen ändras.

Men vad ska du göra om du drabbas av en sådan här bluffaktura från Njord ? Ta ärendet till domstol. Fakturan är inte ett skadeståndskrav och inget bevis på att något olagligt har skett, utan det är ett försök att skrämma dig till att betala dem pengar.

Om du tar fallet till domstol kommer det bli ett förenklat tvistemål, vilket innebär att båda parter står för sina egna advokatkostnader, oavsett utfall i målet. Om du tar fallet till domstol måste upphovsrättsinnehavaren bevisa din skuld; detta innebär att Njord inte är inblandade.

Att bevisa din skuld blir svårt, om inte omöjligt. Dessutom är det skadestånd som kan utdömas vid fällande dom lågt. Praxis från TPB-målet är att utebliven vinst per delad film är ungefär 70-200 kronor. Lägg till den något diffusa termen ”marknadsstörning” som ibland använts i dessa fall, och det blir kanske några hundralappar till. Sedan tillkommer 900 kronor i avgifter för domstolsfallet. Detta innebär att även om du förlorar rättstvisten riskerar du troligen inte ett stort skadestånd. Detta kan vi dock inte veta förrän första rättsfallet som följd av Njord avgjorts.

Det är viktigt att vi inte låter trollen etablera ett skräckvälde. Vi behöver stå upp mot deras maffiametoder, och det motståndet börjar med dig – om du är en av de som får ett hotbrev under våren.

/Mattias Bjärnemalm, nätpolitisk talesperson för Piratpartiet
Mattias Rubenson, Piratpartiet