Guldkorn under vårens ankomst

- in Kultur & Nöje

I veckans kulturtext guidar Agata Janczewska dig till några guldkorn som garanterat är värda din tid. 

Det är snart sommar och det innebär att umgänge och festligheter i solen allt mer börjar locka den rastlöse studenten. Än så länge har den här våren dock inte riktigt velat blomma ut helt och du kan därför utan att skämmas hålla dig inomhus ett tag till och dyka in i kulturens fantastiska värld. Men vad exakt ska du lägga din tid på? Kulturen är idag mer lättillgänglig än någonsin tidigare. I det stora havet av valmöjligheter är det ibland skönt att få vägledning till vilka saker som är värda att lägga tid på. Därför kommer här ett par rekommendationer för den som inte själv har tid att leta upp guldkornen.

The Get Down
Till alla musikfantasters stora glädje, släpptes för en vecka sedan fem nya avsnitt av tv-serien The Get Down på Netflix. Denna färgglada och passionsfyllda serie är skapad av gigantregissören Baz Luhrmann, som ligger bakom filmer som Moulin Rouge och Romeo + Juliet. På samma sätt som Even i Skam förklarar sin kärlek till Lurhmanns tidigare verk så har även The Get Down hyllats av sin publik. För de personer vars stora hobby är binge-watching, så är detta ett perfekt val. För er som fortfarande inte gett serien en chans så rekommenderar jag starkt denna dramatisering. Den skapar en genväg som förflyttar en ifrån vardagen till ett South Bronx där soulrytmerna ljuder i vart och vartannat gathörn. Det fantastiska soundtracket hörs i bakgrunden i en berättelse som liksom andra Lurhmann-klassiker präglas av omöjlig kärlek och visuellt vackra scener. Serien faller förmodligen inte alla i smaken då själva musiken i många fall dominerar och karaktärerna och deras liv kan hamna i skymundan. Men för de med villkorslös kärlek till musikalgenren och ett gott öga för Lurhmann så bör The Get Down helt klart få en chans.

S-Town
Det framgångsrika teamet bakom podcasts som Serial och This American Life har lyckats ännu en gång. Med sin nya storsatsning S-Town har de nyligen slått rekord på podcasttopplistorna. Under de första fyra dygnen efter dess premiär gjordes 10 miljoner nedladdningar. Det verkar som att fansens besvikelse efter Serials andra säsong, (vilken inte helt levde upp till de stora förväntningarna) fått skaparna att ta sig i kragen. Innehållsmässigt skiljer sig S-Town på väldigt många sätt från Serial. Producenten och journalisten Brian Reed får tips om att ett mord har begåtts i den lilla staden Woodstock i Alabama. Han inser dock snabbt efter mötet med tipsaren att det inte ligger någon som helst sanning bakom hans uttalanden. Mötet blir istället startskottet för något som gör S-Town unikt. De som förväntar sig en klassisk mordgåta får någonting helt annat. En kreativ skildring av en speciell man och livet i ett litet amerikanskt samhälle. Både frågetecken kring mannens psyke och byns tillstånd gör detta till en helt unik dokumentation.

The Salesman
Den värdiga oscarsvinnaren av priset för bästa icke engelskspråkiga film, The Salesman, går fortfarande att se på ett Folkets Bio nära dig. Regissören Asghar Farhadi återvänder i filmen till Iran, efter sin även den oscarsbelönade, A Separation från 2011. Likaså den här gången levererar han ett drama i toppklass. The Salesman behandlar högst relevanta ämnen som manlig stolthet och våld i nära relationer. Farhadis vägran att dyka upp på årets Oscarsgala efter Donald Trumps inreseförbud bidrog också till att lyfta fram viktiga frågor precis som filmen gjort. Filmen i sig skildrar ett par som på grund av osäkerhet tvingas flytta till en ny del av Tehrans stadskärna. Efter flytten utsätts dock paret fortfarande för olika typer av påfrestningar som hotar att förändra deras liv. En mycket gripande och vackert berättad historia för den som vill konsumera något som berör på djupet.

Twin Peaks
För ett par år sedan spreds ryktet om att David Lynch tillsammans med Mark Frost planerade en tredje säsong av Twin Peaks vilket spred sig som en löpeld på sociala medier. Trogna fans världen över har i 25 års tid hoppats på ett kärt återseende med den legendariska och omåttligt omtyckta karaktären Special Agent Dale Cooper samt resten av ensemblen i denna stilbildande klassiker. Det är snart bara en månad kvar till premiären av seriens tredje säsong, men redan nu finns möjligheten att gå och se dokumentärfilmen David Lynch – The Art of Life och få en inblick i konstnärens auteurskap. Lynch har inte bara blivit stor på filmfronten, utan även när det gäller musik och konst. Så om Twin Peaks-abstinensen är för stor eller om du mer allmänt vill lära känna Lynch lite närmare, är denna dokumentär ett måste. (Twin Peaks säsong 3 har säsongspremiär på HBO Nordic den 22 maj).

About the author