Ann Heberlein lämnar Lunds universitet

- in Nyheter

Författaren och debattören Ann Heberlein har sagt upp sig från sin lektorstjänst vid Teologiska institutionen. Anledningen är enligt Heberlein att hon behöver tid till andra engagemang. Men på Facebook skriver hon också att hon är trött på att motarbetas av politiska skäl.

Ann Heberlein doktorerade vid Lunds universitet 2005 med en avhandling om kränkningar och förlåtelse. Sedan dess har hon forskat och undervisat i etik och religionsfilosofi, och samtidigt blivit känd som en frispråkig röst i samhällsdebatten.

Nu lämnar hon dock Lunds universitet. I en kommentar till ett Facebookinlägg av civilrättslektorn och den borgerlige debattören Jakob Heidbrink skriver Ann Heberlein:

Till slut får man nog av att motarbetas och ifrågasättas. Den svenska akademien – läs humaniora och teologi – är en ankdamm där bara ankor med vänstersympatier får plats. Hälsar en borgerlig anka som valde att säga upp sig från en fast lektorstjänst på LU. Äntligen kan jag andas.”

I en annan kommentar till samma Facebookinlägg skriver Heberlein:

”Så här i retrospektiv kan man konstatera att vänstern valde rätt – de har systematiskt tagit över institution efter institution, media, akademi, grundskola, för att inte tala om kultursektorn. En flagrant skillnad mellan höger och vänster är att en person med högersympatier, t ex en professor, kan välja att släppa fram och stötta en person med vänstersympatier, som en doktorand – om personen i fråga är tillräckligt kompetent och intressant. Så agerar aldrig vänsterna [sic]. Vänstern tar hand om sina egna.”

I ett mail till Lundagård bekräftar Ann Heberlein att hon sagt upp sig från sin tjänst vid Lunds universitet men uppger att det främst beror på att andra engagemang tar mycket tid.

Hon har tidigare offentliggjort att hon kandiderar för Moderaterna i riksdagsvalet 2018.

”Ett ömsesidigt beslut”

Alexander Maurits, prefekt på Centrum för Teologi och religionsvetenskap, berättar att man från institutionens sida diskuterat med Ann Heberlein under en längre tid och tillsammans kommit fram till att gå skilda vägar.
–Det är ett ömsesidigt beslut. Vad jag har förstått tänker hon satsa på politiken nu, säger Alexander Maurits.

Alexander Maurits har ingen kommentar till de uppfattningar om eventuell politisering av universitetet som Ann Heberlein gett uttryck för på Facebook.
–Min personliga uppfattning är att de politiska åsikterna inom akademin speglar samhället i stort. Jag vet att Ann Heberlein tidigare har skrivit på Facebook om att hon haft fina år vid LU men att det var dags att pröva något annat, säger Alexander Maurits.