Krönika: Trump Things eller den konservativa drömmen?

- in Krönikor, Kultur, Kulturkrönika

”Oavsett om man föredrar GAL eller TAN på den politiska skalan så tror jag att den nya säsongen av Stranger Things kommer vara en succé,” skriver Axel Rydén i månadens kulturkrönika som rymmer både politik och populärkultur. 

Att vi lever i en polariserad värld kan vi konstatera sedan länge. Den fria världens ledare och hans hatiska väljarbas skiljer sig markant från den fritänkande liberala franska presidenten.

Snart är det dock äntligen dags för ytterligare en säsong av Stranger things. En välproducerad TV-serie som väver samman det nostalgiska 80-talsskimret för konservativa trumpister med liberala idéer om ett par starka kvinnliga karaktärer. En förening av båda ändarna av den politiska GAL-TAN-skalan helt enkelt. GAL finns i skalans ena ände och står för grönt och liberalt, medan motsatsen TAN står för traditionellt och nationalistiskt.

Vi lever i en digitaliserad värld som kretsar kring nya smartphones, smoothiebowls och ultramarathon. Därför kan det vara tryggt att se tillbaka på gamla tider om man är konservativt lagd. I början av säsong ett presenteras de två kvinnliga huvudkaraktärerna som svaga för publiken: den förtvivlade Joyce Byers och det unga experimentet Eleven. De båda går från att vara ”damsels in distress” till feministiska förebilder.

Det unga killgänget vi får följa stämmer in på den klichéaktiga 80-talsbilden av ung maskulinitet. Med glimten i ögat och teman från gamla kult- och ungdomsfilmer från 80-talets USA – något som borde spela nostalgiska traditionalister helt i händerna.

Den onda amerikanska staten genomsyrar hela seriens första säsong och den tar sig både uttryck i hemliga experiment och avspärrade byggnader, mänskliga övertramp av “Big Government” helt enkelt.

Men var står egentligen serien politiskt? Som med det mesta av amerikansk populärkultur, med undantaget Clint Eastwood som bekräftar regeln, är de flesta film- och TV-serieregissörer demokrater. Den demokratiske kongressmannen David Cicilline gjorde i kongressen jämförelsen att Trumps USA skulle kunna liknas med monstervärlden i serien, bakom sig under talet hade han texten “Trump Things” skrivet i seriens typsnitt.

Oavsett om man föredrar GAL eller TAN på den politiska skalan så tror jag att den nya säsongen av Stranger Things kommer vara en succé. Kanske kan 80-talsglimmret och feministiska hjältinnor fylla det tomrum som den hatiska debatten lämnar efter sig.