När fasaden rämnar

- in Ledare

Ett mynt har två sidor. En baksida och en framsida. Talessättet sätter enligt mig tonen för terminens tredje nummer som du nu har framför dig.

Framsidan är den fasad du visar upp för andra. Det kan vara skenet av den duktiga studenten, lyhörda kompisen eller romantiska partnern. Men hos alla finns en annan sida. Baksidan. Den som vi inte låter någon annan se.

Uppskjutna studier, tankar som skingras när vännen pratar eller vissnande rosor på köksbordet. Själv har jag börjat använda skjorta varenda dag sedan jag började som redaktör. Varför? Jag vill visa en proper fasad och ingå en roll som ingjuter förtroende. Likt en superhjälte som sätter på sig sin mask och räddar världen.

Min mask är en skjorta och min värld är studentvärlden. Men under skjortan döljer sig bar hud och, som hos de flesta, ett stort självtvivel. Att upprätthålla fasader är otroligt viktigt för oss alla, och när fasaden spricker uppstår panik.

I novembermörkret som just svept över oss har ett annat typ av mörker framträtt ur skuggorna. Många mäns baksida har avslöjats och bilden av dem blir aldrig densamma. Jag syftar på metoo-kampanjen som blossat ordentligt liv i jämställdhetskampen och kvinnors rätt till sina kroppar. I kulturreportaget kan du läsa om startskottet till vad som började som en hashtag och nu blivit en global rörelse. Hur det bakom Hollywoods glamorösa fasader döljer sig en hög maktmissbrukande män och som upprätthålls av en utbredd tystnadskultur. Nu är tystnaden bruten, förhoppningsvis för gott, och Hollywoods skuggsida har blivit hela världens framsida.

Genom metoo-rörelsen har hopp ingjutits i en både bokstavligen och bildligt talat mörk värld.

I det här numrets reportage framträder en annan baksida. Bakom fasaden av våra studentrepresentanters outtröttliga engagemang visar sig en verklighet belamrad med arbetsuppgifter, stress och press. Genom såväl strukturella som kulturella problem kämpar studentkårernas heltidare sig genom vardagen, allt som oftast med ett stort leende och uppkavlade ärmar. Men vad är priset för studentdemokratin när finansieringen sjunker och arbetsbördan ökar? Bläddra och se.