Kulturprovocera mera

Kulturredaktionen har grävt djupt i arkivet och dammat av gamla kulturskandaler som aldrig bör glömmas. Eller gömmas. Provokationer som tänjt på konstens gränser och misstag som fått förödande konsekvenser.

Tårtgatens entré
Minns du Makode Lindes omtalade verk, Painfull Cake, från 2012? Tårtan föreställde en svart kvinna vars könsdelar blev uppskurna och uppätna av den dåvarande kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth. Afrosvenskarnas riksförbund krävde ministerns avgång. Att ingen höjde ett varningens finger mot verket förblir ett mysterium.

 

Anna Odells psykos
Alla har vi hört berättelsen om Anna Odell. Den “psykiskt sjuka” kvinnan som tvångsomhändertogs av polisen efter att hon förmodats ha försökt ta sitt eget liv. När det visade sig att psykosen var en bluff spreds skandalen som en löpeld genom landet. Än en gång blossade diskussionen upp: Hur långt får man gå för konsten?

 

 Klara Åkesson

 

 

 

Monark i motgångar
För Sverige i tiden ser Knug Carl XVI Gustaf till att hålla hovet i rampljuset. För att leva i ett konservativt kungahus har hovets huvudrepresentant ofta verkat vara född i farstun. Favoriten måste vara krishanteringen efter Den motvillige monarken. Sexskandaler ja, men misströstar gör han ej. Han vänder blad och ser framåt.

 

Den försvunna nöten
År 2014 tog Marabou bort Trillingnöten ur Aladdinasken. Superlativen haglade, familjeliv och flashback var överbelastade och kultureliten rasade. Pralinen, betraktad som en vinstlott i delikatessboxen på vårt julbord, blev ett minne blott. Life is like a box of chocolate, ja. Men inte fan får man Trillingnöten iallafall.

 

Hammar vs Schulman
Kivet som pågick i ett år och som rent ut sagt var askul. Med nyckelord som vidrig överklass-charity, akut p-piller, kungligt bröllop och barnmobbning låter dessa två tungvassa mediafigurer oss bevittna idealet av ett underhållande, meningslöst sociala medier-bråk. Som Filip Hammar utryckte det: Never forget. Please.

 Emma Klingborg

 

 

Pinsam Pepsireklam
En av tidernas sämsta reklamfilmer släpptes av Pepsi år 2017. I filmen syns ett demonstrationståg som går mot en vägg av kravallpoliser. Ur demonstrantgruppen kliver Kendall Jenner. Hon ger en Pepsi till en av poliserna och alla jublar och dansar. Filmen kritiserades hårt för att kapitalisera på aktivism och antirasism.

I’m still here
År 2009 gick Joaquin Pheonix från att vara en väletablerad skådespelare till utbuad rappare. Under ett urspårat år medverkade han i en numera klassisk intervju hos David Letterman där han mumlade fram obegripliga svar. Allt resulterade i skandalfilmen ”I’m still here”. Efteråt avslöjades allt som ett konstprojekt.

#Nipplegate
I halvtidspausen på Super Bowl 2004 inför nästan 90 miljoner tv-tittare råkade Justin Timberlake riva av lite för mycket av Janet Jacksons kläder och hennes bröstvårta visades. Jacksons karriär gick i kras medan Timberlakes fortsatte som att ingeting hänt. 2018 uppträdde han återigen i halvtidsshowen och möttes av svala recensioner.

 Jonatan Westerlind