”Jag ser det som en halvtokig historia”

- in Nyheter

Under det senaste läsåret har Lundagård tagit del av statistik och rapporter kring arbetsskador som de anställda vid Lunds universitet har drabbats av. Ett av de mer märkliga fallen rör en föreläsare som ramlade ner från en scen. 

Det var under hösten 2017 som den universitetsanställde mannen skadade sig när han trillade ner från scenen inför ett hundratal åskådare i samband med en föreläsning.
– Jag var inbjuden att tala på en konferens och hålla ett föredrag. När jag skulle gå av scenen – som var uppbyggd med moduler  – hade de inte satt ihop modulerna ordentligt. Så jag trillade ner och slog i huvudet i ställningen, förklarar mannen, som vill vara anonym.

Som tur var var det inget stort avstånd ner till golvet, utan endast någon meter.
– Jag fick mig en kyss och blev lite vimmelkantig. Hade det här hänt på gatan eller i hemmet hade det varit en sak, men det här var inför ett par hundra människor som hade ögonen på en och därför upplevdes det som dramatiskt, berättar mannen.

Konferensvärden bad senare om ursäkt och meddelade att man skulle se över sina rutiner.
– Det berodde på slarv, men värden och arrangörerna var väldigt omtänksamma.

Mannen fick blåmärken och ytliga sår på grund av det inträffade.
– Jag var lite orolig att jag skulle ha slagit upp en gammal skada i ryggen, men jag vilade en halvtimme efteråt och sen var det bra. Det var bara en liten, liten incident, säger mannen.

Kollegorna uppmanade honom att rapportera händelsen som en arbetsskada, vilket han gjorde.
– Jag såg det mer som en halvtokig historia. Jag förstår att det kan se kul ut – att man lever i en sådan stor fara som akademiker.

Är händelsen något du kan skratta åt i dag?

– Det var något jag skrattade åt redan dagen efter. Jag ser det som kuriosa och en kul grej.

Enligt mannen är den största faran för allvarliga arbetsskador stillasittandet som är en del av yrket. Hans tips är att skaffa ett höj- och sänkbart bord, för att växla mellan att stå och sitta.

Här är några andra något unika arbetsskador vid Universitetet från det gångna läsåret:

En universitetsanställd person har varit lidande av muskel- och ledbesvär på grund av repetitivt arbete, då personen i sitt arbete har flyttat flera hundratusen nålade insekter samt hela lådor med insekter.

Ytterligare en universitetsanställd man som sysslar med fältmätningar har anmält att han drabbades av borrelia efter att ha blivit angripen av en fästing.

En anställd som besiktigar studentlägenheter råkade bränna sig rejält när hon satte på en ugn för att först se om den fungerade och därefter tog tag i ugnen på insidan för att dra ut den. ”Det gjorde ont och hände för att jag var klantig och aningen sömnig vid tillfället” skriver hon i sin anmälan.

Läs mer:

Servicepersonal anmäler flest arbetsskador