Så blev universitetets almedalsnota

- in Nyheter

Lunds universitet lade i år 420 tusen kronor på att medverka i Almedalsveckan. Det är ungefär lika mycket som tidigare år. Samtidigt menar kritikerna att kostnaderna är större än nyttan för de statliga institutionerna.
– Vi ifrågasätter nyttan, om man får valuta för pengarna som satsas, säger Christian Ekström, VD för Skattebetalarnas förening.

Universitetet tilldelas årligen 4,3 miljarder kronor för att bedriva forskning och utbildning på grund- och avancerad nivå. År 2019 gick knappt 0.01 procent, eller 420 000 kronor, av dessa till att finansiera universitetets almedalsbesök. Det är ungefär lika mycket som föregående år.  Mer än hälften, 60 procent, av budgeten gick åt till lokalkostnader. Resten utgjordes av driftskostnader såsom transporter, mat och dryck och ljudanläggning. Universitetet anordnade totalt 17 event.

– Vi är nöjda med vårt evenemang och hade många besökare under veckan, säger Michael de Rooy, administrativ chef vid sektionen forskning, samverkan och innovation på Lunds Universitet.

Skattebetalarnas förening är en av de röster som riktat kritik mot statliga aktörer för deras deltagande i Almedalsveckan.

– Vi ifrågasätter nyttan, om man får valuta för pengarna som satsas. Samtidigt är det rimligt att Lunds universitet är på plats givet det uppdrag de har att nå ut. Men det finns många andra sätt att göra det på, som kunde vara mer givande, till exempel artiklar och direktsända seminarier, säger Christian Ekström, VD för Skattebetalarnas förening.

I universitetets strategiska mål för året står att man ska stimulera ”samverkan med externa parter” och vara en ”inflytelserik röst” i kultur-, samhälls- och näringslivet. Hur Lunds universitets deltagande i Almedalsveckan blir nästa år är ännu för tidigt att säga.

– Det är universitetsledningen och fakulteterna som avgör om och i vilken omfattning vi kommer att medverka under almedalsveckan år 2020, säger Michael de Rooy.

You may also like

Tv till lunch?

Vad döljer sig bakom tv-tittandets avkopplande maskineri? Studentlivs-