Hundratals nya utbytesstudenter på Arrival Day

- in Nyheter

Ankomstdagen, eller Arrival Day, äger rum i dag den 13 januari. Omkring 500 studenter från hela världen kommer till Lunds universitet för en utbytestermin eller för att börja ett nytt program. 

En av de nya studenterna heter Esther Mutanga. Hon är 22 år, studerar medicin, och kommer från Zimbabwe.

Esther Mutanga ska bo på New Green House.

– Jag är riktigt trött och jag fryser. Det är kallare här än vad jag hade förväntat mig, säger hon.

Karen Wu kommer från Peking, Kina och ska studera samhällsvetenskap. Hennes professor hade rekommenderat Lunds universitet.

– Det är en nystart för mig, säger Karen Wu.

Karen Wu ska studera strökurser i samhällsvetenskap under våren.

Sara Westman är internationell koordinator på externa relationer vid Lunds universitet.

– Vi får studenter från hela världen, de största länderna är USA, Kanada, Singapore, Hongkong, Kina, Australien och förstås från Europa, säger hon.

Nytt för i år är att studenterna har haft möjlighet att förköpa täcke, kuddar och lakan från IKEA.

– Vi löser deras basic behov här på plats, de vill checka in, få nyckel till boende och SIM-kort till telefonen, och få skjuts hem.

Sara Westman understryker att det är roligt när studenter ställer upp för varandra.

Faddrarna Amanda Persson och Lovisa Cederstrand studerar sociologi och har tagit en dag från studierna för att hjälpa de internationella studenterna att komma på plats.

– Vi hade en föreläsning med studieverkstan i dag men vi får skriva en kompletteringsuppgift, säger Amanda Persson i bilen.

Vi är på väg för att lämna studenterna Jessica Hu, som kommer från Kalifornien och studerar matematik och Voltech Dobes från Tjeckien, som studerar juridik, i deras nya hem för den kommande terminen.

Voltech Dobes har rest med buss från Tjeckien vilket tog 12 timmar.

– Jag gillar Sverige, säger han när jag frågar varför han valde Lunds universitet.

Jessica Hu säger att hon hade hört goda saker om Lunds universitet och det är anledningen till att hon valde att studera här.

I bilen diskuteras bland annat vilket SIM-kort som är mest fördelaktigt för en termin.

De internationella faddrarna har fullt upp i dag. De möter bland annat studenterna på Kastrup, Köpenhamns flygplats, och på centralstationen i Lund och skjutsar dem till IKDC där de internationella studenterna ska checka in, få nycklar till sina boenden samt scheman för de kommande dagarna. De har även möjlighet att ordna SIM-kort, köpa täcken och kuddar, köpa kursmaterial för att studera svenska och biljetter till olika evenemang.

Sara Westman berättar att de anordnar ett mingel ikväll för de studenter som känner att de behöver träffa nya vänner och kontakter.

De internationella faddrarna eller ”International Mentors” Amanda Persson och Lovisa Cederstrand hjälper studenterna Jessica Hu och Voltech Dobes att packa in i minibussen så att de ska få komma till sina nya boenden. Foto: Vendela Källmark

 

 

You may also like

A Gen X:s Guide to Relaxation

Feeling stressed? Trying something outside of the box