Student åtalad för 12 brott

- in Nyheter

En student vid Lunds universitet har häktats för hot mot åklagare och övergrepp i rättssak, bland annat efter att ha skrivit en rad hotfulla och nedsättande mejl. Under torsdageseftermiddagen åtalades studenten för 12 brott, rapporterar Sydsvenskan. 

Uppdaterad 23 november 13:35

I helgen häktades en student vid Lunds universitet för hot mot åklagare och övergrepp i rättssak. Bland annat är studenten misstänkt för att ha skickat 17 mejl till en åklagare innehållandes hot och nedsättande uttalanden. Enligt stämningsansökan skrev studenten att polisen trakasserar honom, och att han vill ”strypa en snut eller mörda någon annan”, rapporterar Sydsvenskan. Han har även skrivit att en kvinnlig åklagare trakasserat honom sexuellt, och kallar henne i mejlet för hora. 

Studenten har tidigare skickat över 2000 mejl till ett tiotal anställda vid Lunds universitet, varav de flesta är kvinnor från Nationalekonomiska institutionen. Mejlen innehöll klagomål på betyg tillsammans med studentens tankar om invandring, muslimer, patriarkatet och våld mot kvinnor. Trakasserierna polisanmäldes 2019, anmälan har ännu inte lett till åtal.

Mejlbombningen föranledde ett beslut från Disciplinnämnden om att stänga av studenten under en månads tid. Studenten valde därefter att stämma Lunds universitets rektor, Torbjör von Schantz, för förolämpning. Eftersom att ansökningsavgiften på 2 800 kr inte betalats in, har Tingsrätten ännu inte börjat handlägga studentens stämningsansökan, rapporterar Sydsvenskan. 

Under torsdagseftermiddagen åtalades studenten för 12 brott han sedan tidigare är misstänkt för. Brotten handlar till största del om mejl med hotfullt och kränkande innehåll, åtalen rör grov förgripelse mot tjänsteman, ofredande, förtal och olaga förföljelse. Ytterligare åtal är att vänta.

Studenten är släppt på fri fot sedan måndagen den 16 november och nekar till anklagelserna.