Lucka 3: Elvira Källberg – ordförande Naturvetarkåren

Bakom lucka tre finner vi Naturvetarkårens ordförande, Elvira Källberg. Sin bakgrund som naturvetare till trots har hon ett särintresse för svensk grammatik. Och fruktsallad – åtminstone om det vankas maskerad.

 Civilstatus
– Jag är ihop med en kille.

 Vad är du mest stolt över hittills, under din verksamhetsperiod?
– Det har varit en väldigt, väldigt speciell period, men jag tror ändå det är att vi har lyckats få verksamheten att fungera, trots situationen. Och att vi börjar få en bra bild av vad studenterna vill att vi ska jobba med gentemot universitetet och fakulteten.

Har ni fått igenom något speciellt?
– Vi har pratat mycket om studieplatser, som har varit en brist på vår fakultet. För det passar inte alla studenter att sitta hemma och plugga. Där har det verkligen kommit ett ordentligt projekt med hur man bättre ska kommunicera ut studieplatser, som vår dekan har varit drivande i. Sen har vi pratat mycket om studenternas psykiska mående, eftersom många känner sig ensamma och isolerade just nu. Där har vi också verkligen fått gehör från fakulteten. Det känns som två viktiga frågor där vi verkligen blivit lyssnade på i år.

 Vad skönt, vad tror du om nästa år?
– Det känns jättesvårt att säga något om något längre än en vecka fram i tiden just nu, men det kommer inte se ut som vanligt. För oss är det väldigt viktigt att man kan genomföra labbar och exkursioner i verkligheten, men jag tror att vi kommer se en blandad version av undervisning ganska lång tid framöver.

Har det funnits något lågvattenmärke under året?
– Det känns nästan som att hela året ligger lågt. Men jag tycker känns jobbigast är att man vet att det finns så många studenter som mår dåligt och vill ha sociala evenemang att gå till, och att man försöker planera men ändå tvingas ställa in stora delar av eventen innan de faktiskt blir av. Så det känns väl som det tråkigaste, att man vill hjälpa till men inte kan.

 Har du brutit mot Folkhälsomyndighetens restriktioner, om du ska vara ärlig?
– Jag tycker det är svårt ibland att veta exakt vad det är som gäller. Nu på sistone har jag bara suttit hemma, och det måste väl ändå räknas som okej. Inte vad jag kommit på på rak arm, men man har väl säkert brutit mot det nån gång utan att vara medveten om det.

Vad skulle du säga är din sämsta egenskap?
– Jag vet inte. När jag har mycket att göra och det blir långa arbetsdagar, vilket det har blivit många gånger det här året, så kan jag nog bli väldigt fokuserad på det som händer och svårt att ta in andra som kommer och vill diskutera annat. Man är så fokuserad på de stora frågorna nu att man kanske tappar bort mindre frågor.

Hur känner du inför julen i allmänhet?
– Jag brukar gilla julen, speciellt förberedelserna inför julen. Jag brukar säga att 23 december är nästan min favoritdag inför julen, för då är fortfarande allting kvar och man fixar med allt mysigt. Jag tycker om julen, men jag kanske inte är den som börjar spela julmusik i oktober…

Vad önskar du dig av Tomten?
– Ooh, jag har haft extremt svårt att önska mig saker i år för jag brukar alltid önska mig upplevelser, och det är svårt att göra i år för man vet inte om man kommer att kunna göra dem. Så min önskelista är ganska tom i år.

Ja, det är inte rätt år för det.
– Nej det är det inte. Mina släktingar klagar för att jag inte önskar mig något, och det stämmer nog. Det känns inte som att man har så stort behov av saker heller när man bara håller sig hemma.

Föredrar du hårda eller mjuka paket?
–Jag gillar paket där man inte kan föreställa sig vad det är i, och de är ju oftast hårda. Sen har jag inget emot om det är något mjukt i, men jag gillar det här när man får en överraskning när man öppnar.

Om du får en dålig julklapp – har du ett bra poker face?
– Inte ett jättebra poker face. Jag pluggar miljövetenskap och har ganska mycket miljötänk i det att jag inte vill ha massa saker som jag inte har någon nytta av. Vi har haft diskussionen att vi inte ska köpa massa onödiga saker till varandra. Så poker facens jul är lite över i vårt julfirande kan man säga.

 Har du någon favoritdel i Kalle Anka?
– Jag gillar tomteverkstaden. Sen tycker jag alltid det är kul att se vilken som är nyheten, men tomteverkstaden är bäst.

 Vågar du spå vad som blir årets nyhet?
– Ooh, jag har ingen koll vilka nya filmer som kollar. Jag tror det är därför jag gillar det här överraskningsmomentet också, för jag har så dålig koll under året – och sen kommer det: ”ååh det är den här!”

Saftglögg eller alkoholhaltig glögg?
– Ååh, jag gillar ju spännande glöggar som kanske inte smakar klassisk glögg, utan mer vita och smaksatta glöggar. Och det spelar ingen roll om det är alkohol i dem eller inte, utan smaken är viktigast. Äppel- eller blåbärsglögg är gott!

Vilken är din bästa maskeradutklädnad någonsin?
– Det är en bra fråga. Nu var det väldigt längesen man hade chansen att gå på maskerad tyvärr. Jag gjorde en fruktsalladsdräkt till en Halloween en gång, den blev jag nöjd med. Alla kom läskiga och jag kom som fruktsallad, det kändes bra.

 Vad tycker du om din lön?
– Ja alltså, under rådande omständigheter får jag mer pengar än vad som går att göra av med, speciellt om man inte är ett fan av att shoppa. Jag gör ju det inte för pengarna utan för att jag tycker det är kul, så det är väl en rimlig nivå på lönen skulle jag säga.

Har du någon favoritbok?
– Jag vet inte, just nu har jag (trots att jag är naturvetare) dykt in i boken Handbok för språkpoliser och handlar typ om svensk grammatik. Jag vet inte, men ibland har man några intressen åt andra håll.

 Är den bra då?
– Ja den är underfyndig. Klart läsvärd.

Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat eller Tiktok?
– Som kårmupp hänger jag mycket på Facebook, men privat föredrar jag Instagram.

 Har du något nyårslöfte du aldrig kommer infria?
– Oh, jag brukar nog inte sätta upp några nyårslöften för jag vet att jag aldrig brukar hålla dem.

Har du något vasst aktietips att dela med dig av?
– Eh, verkligen inte. Om det är nåt jag inte kan så är det såna saker.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Tidsgräns för lockdown slopas ”tills vidare”

LU:s nedstängning var planerad fram till och med