Lucka 20: Michael Welsapar – kurator Lunds nation

- in Julkalender, Julkalender 2020

Under lucka 20 finner vi: Michael Welsapar! Han är kurator på Lunds nation, kan stå på händer, har en förkärlek för ankelstrumpor och sörjer fortfarande att Finnfesten 2020, som han var balgeneral för, blev inställd. 

Vad är du mest stolt över hittills, under din verksamhetsperiod?
– Att vi har kunnat bedriva verksamheten i så stor omfattning och ändå hålla det säkert. Svårt att komma ifrån att det kommer så många olika restriktioner, och kan ställa om och ändå följa restriktionerna. Det är förstås tråkigt att det är ett sånt här år.

Har du brutit mot Folkhälsomyndighetens restriktioner? Var ärlig.
– Nej.

Vad är din högsta dröm inför 2021?
– Att det kommer ett fungerande vaccin. Vi behöver ett säkert vaccin snart, så att vi kan få en hyfsat normal vårtermin.

Vem har du blivit mest arg på under 2020?
– Det var en väldigt svår fråga. Jag brukar inte bli så arg. Jag har blivit lite frustrerad över dålig kommunikation i något samarbete, men vi talade om det och redde ut det.

Hur nöjd är du med din lön?
– *stort skratt* Ja, du. Min lön… Den… Den hade kunnat vara bättre.

Vad tjänar du?
– Motsvarande CSN efter skatt. Definitionen av heltid är väl 40 timmar i veckan, men här är det snarare att man jobbar dygnets alla vakna timmar. 

Firar du jul?
– Jag har aldrig varit så mycket för högtider. Vanligtvis brukar jag åka hem till Enköping över jul.

Vill du bjuda på ett bra julrim?
– Jag kan inte ens hålla ett tal utan fusklapp.

Vem har du saknat mest under coronapandemin?
– Mor, blir det nog. 

Vad tycker du borde vara “årets julklapp”?
– Årets julklapp. De som inte redan har stabil internetuppkoppling borde få det. Något som gör att man kan få kontakt med nära och kära och vänner.

Vem borde bli årets julvärd?
– Det brukade vara Arne Weise va? Borde man inte slänga in Tegnell där?

Vilken är din favoritbok?
– Jag var läslus, bokmal, när jag var yngre. Jag läste mycket fantasy. Liftarens guide till galaxen var den första som gjorde starkt intryck på mig när jag läste den. På rak arm skulle jag säga den serien.

Vad var årets höjdpunkt?
– Helt ärligt var det när jag blev vald. Det var mycket kul som hände i samma veva, privat och i det professionella livet. Det var höjdpunkten.

Vad var årets lågvattenmärke?
– När Finnfesten blev inställd. Jag var balgeneral. Min vårtermin var… Jag har studerat utan studiemedel. Jag jobbade 70 procent, skola 100 procent, så var jag balgeneral, det var också runt 100 procent. Jag var väldigt mycket på nationen. Jag hade lagt så mycket tid och slit och samma vecka som vi skulle ha den fick vi beskedet och blev tvungna att ställa in. Jag hade lagt flera hundra timmar på det, och när jag kände att jag var färdig var vi tvungna att ställa in. Det var svårt att smälta, svårt att acceptera. Men det kommer fler Finnfester.

Vilken är din favorittradition?
– Jag har reflekterat över det… Skåne är ett väldigt trevligt landskap. Gåsafesten är min favorittradition. God mat, gott sällskap, trevliga traditioner. Jag var lite osäker när jag flyttade ner till Lund för att plugga, men nu kan jag inte se mig själv flytta härifrån.

Vad önskar du dig mest av tomten?
– Det jag värderar mest är goda vänners lag. Vad ska man säga… något materiellt? Jag får nog säga strumpor. Ankelstrumpor. Det är den enda sortens strumpor jag har använt sedan jag upptäckte dem i gymnasiet.

Hur många gånger har du hunnit kolla på Love Actually i år?
– Jag såg den förra året för första gången. Jag kunde inte förstå om det var en parodifilm eller inte, väldigt spännande.

Love Actually eller The Holiday?
– Jag har inte sett The Holiday.

Är du troende?
– Nej.

Bästa jullåten?
Nu är det jul igen av Just D.

Vilket är ditt tröttaste nyårslöfte?
– Det var när jag fortfarande tränade, jag skulle gå ner… Jag brukar inte pyssla med sådant men ett år ville jag gå ner typ 1 procent i kroppsfett, och jag misslyckades katastrofalt.

Bach eller Beethoven?
– Får man välja Chopin? 

Vilket var ditt dyraste inköp under 2020?
– Jag har inte köpt så mycket. Jag tror på riktigt att det var ett köp på Systembolaget. Jag skulle lagra upp lite.

Hur mycket pengar lägger du på snus under ett år?
– Vem säger att jag snusar? Jo, okej. Låt mig räkna lite. Jag brukar snitta en dosa var tredje dag kanske, så. Ungefär 6000 kronor.

Hur mycket pengar lägger du på julklappar?
– Jag. *tänker* Noll kronor. Jag brukar inte lägga så mycket pengar på presenter. Alla har haft överseende med det, jag kommer alltid undan. Jag får presenter men jag slipper ge. 

Har du några bra aktietips?
– Nej.

Har coronapandemin lett till någonting bra?
– Vi har fått upp ögonen för hur illa förberedda vi är för en mer allvarlig pandemi. Krasst sett är det en light-pandemi. Jag försöker inte förringa, men ponera att dödligheten hade varit på 30 procent, det hade nog inte gått så bra.

Hur kommer du minnas år 2020?
– Som början på någonting stort.

Vad vill du hälsa till Lunds studenter?
– Håll ut. Hemmafesta inte. Men framför allt håll ut. Det kommer bli bättre. Håll ut, det kommer bli bättre.

Extramaterial! Foto: Johan Larsson.