En komplett stafett – tips inför Tandem

- in Studentliv

I morgon, fredag, går Tandemstafetten av stapeln för första gången på fyra år. Lundagårds Sebastian Kaspár har mött arrangörerna för att få lite tips inför den beryktade cykelfesten.

Kedjorna är inoljade. Svartvinbärslikören är slutsåld. Tulpanerna runt stadsparksdammen är ännu oskadda. Just nu råder lugnet före den storm som kallas Tandem. Lundagård träffar Idrottskollegiets ledning, tandemhelgens arrangörer, för att nysta i den mytomspunna stafetten.

Tandem är tradition sedan 1971. Lunds studenter bussas upp till Göteborg för att sedan tandemcykla turvis hela vägen hem. Längs med vägen väntar depåstopp såsom utediscot i Varberg och frukosten i Båstad. 

Idrottskollegiets ordförande Elise Nissen Dela meddelar att tandemstafettens deltagare kan vänta sig fysiska såväl som psykiska utmaningar.

– Du ska sitta på en buss LÄNGE. Du kommer dricka alkohol konstant – om du vill. Du kommer känna ansträngningar av att cykla. Du kommer ha skitkul.

Merparten av helgen tillbringas på fyra hjul, snarare än två. På tandemlagens bussar manifesterar sig framför allt en sak: dryckenskap. Trots det förklarar vice ordförande Alexander Norén att fylla inte får förekomma i cykelsadeln.

– Vi följer förstås lagen. Så se till att inte vara för full när det blir din tur att cykla!

Tandem är mer än ett rullande rave, det är också en tävling med flera priser. Alexander Norén och Elise Nissen Dela skiner upp när Hallandsåsen – den mest påfrestande cykeletappen – kommer på tal. Den sistnämnde utbrister:

– Den som cyklar Hallandsåsen snabbast vinner Stora Bergshackan! (Priset är en faktisk bergshacka).

Idrottskollegiets ordförande Elise Nissen Dela och vice
ordförande Alexander Norén med prishackorna.
Foto: Alexandra Roslund

Efter 30 timmars festande tror Elise Nissen Dela att de flesta lär däcka efter målgången i Lundagård. Vad gäller tulpanerna förklarar Alexander Norén att man kommer stängsla in stadsparksdammen för att förhindra det traditionsenliga spontanbadet i fontänen. Vi får se hur det går med det.

Idrottskollegiets packningstips:

Åksjuketabletter, noise-cancelling hörlurar, energidryck, vatten, en cool outfit och ett glatt humör!