Ridderligheten må vara död, men romarriket lever!

Lundagårds Andreas Siotis tar tempen på paret du älskar att hata, Tumblr-tjejen på stan, drömkontroll och romarrikets återkomst när han summerar månaden som gått.

Naima och Henrik

Den senaste månaden har man kunnat skåda dem. Ni vet när man stöter på det där radarparet på stan som bara har det. De har börjat jobba igen efter två och ett halvt år som ”digital nomads”. De heter, för vidare information, Naima och Henrik vilket är ett perfekt, straight radarparnamn. De anordnar parmiddagar med tända ljus, doftar synkroniserat Le Labos Santal och Henrik äger minst fem par skjortor i ludet, andningsbart sommarmaterial. Naima har haft balsam i håret sedan hon föddes och swishar det sorglöst bakom sin axel när hon går på övergångsstället iförd sina veganska läderstövletter. Det finns också en stor risk att hon har en quiltad jacka på sig och en mouche som får Marilyn Monroes skönhetsmärke att framstå som en fräken. Henrik är också styrelsesuppleant i samtliga av sin fars bolag som off-shoresmusslat sedan 1993. Hatar du dem redan? Du önskar bara att du vore hälften så bra som dem.

Tumblr-estetiken är tillbaka

Nu syns fedoras, Nirvana-tishor och nätstrumpbyxor än en gång på Lunds gator. Jag tror att Tumblr-tjejen äntligen har återfått sin forna glans! Och rätt är väl ändå det. Jag har märkt att denna alternativa produkt av konsumtionssamhället lever upp till sina forna glansdagar, kanske som en direkt effekt av Lanas Del Reys senaste album. Är det bara stilen som går igen eller följer åsikterna och diskussionerna också med? Diskuterar Tumblr-rennässans-ungarna  också hur orealistiskt (men eftertraktat) det är med ett så kallat ”thigh gap” medan de lyssnar på Frank Ocean eller Marina and the Diamonds senaste album? Precis som en dans på en speakeasy, ett pärlhalsband och knälånga kjolar blivit symbolerna för det glada 1920-talet, kommer den veckade skejtarkjolen, den randiga tröjan och de sotade ögonen tillbaka som 2010-talets allra starkaste representanter.

Lucid dreaming – det nya isbadet?

Alla verkar ha blivit besatta av att kontrollera sina drömmar. Är det ett sätt att få egen styrfart på ekonomisk kollaps, klimatkris och krig? Freud beskrev drömmar som ”fönster till våra undantryckta viljor” – som om man vill gå naken på stan i realtid (from the comfort of your own bed!). Personligen känner jag, som man säger på skånska: Naj för fan! Om att bada isvak är 2020 så får lucid dreaming stå för 2023, tillsammans med Kylie Minogues senaste album.

Romarriket – still going strong

Romarriket har inte bara utgjort ett imperium i Medelhavsområdets omnejd, utan även i mäns tankeverksamhet. Bland andra debatter finns: hur mycket APK:n på Ölkaféet är jämfört den på grannbaren, att odla en mustasch i november, Göteborgs ytterområden och att älska Barbie-filmen. ”Hur ofta tänker du på romarriket?”-trenden minner mig om när min vän frågade sin partner om han tänker på andra världskriget. Detta svarade han att han gör ett par gånger i veckan. Men är inte båda dessa lite gay? Det är som att gilla filmen 300 – män med svulstiga bröstmuskler, en rustning på magen som slutar strax ovanför ljumsken och shorts gjorda av stål. Trots att många av de här killarna försöker intala omgivningen att de är ”helt straighta”, knappast! Att vara fascinerad av män i gamla krig är ju lika mycket bög som att gå på musikal när man är tolv eller att köpa ansiktmasker på Lush (detta gjorde jag för övrigt i går).