Dags för otukt

- in Ledare

Skam, skämt och sex. Lundagårds redaktör Vera Svahn presenterar tidningens första nummer 2024.

”Har Lundagård blivit en tabloidtidning?”

Det frågade en bekant mig när jag berättade för henne om de artiklar vi höll på att jobba på för det nummer du nu håller i handen. Jag kan förstå frågan. Är det verkligen rimligt att en studenttidning gör ett så sexfokuserat nummer? Finns det inte andra, mer brännande ämnen att rapportera om?

Invändningarna är rimliga. Tiderna är ju tuffa för studenter. Det råder krig i vårt närområde. Ekonomin är på nedgång, maten blir dyrare, studentbostäderna räcker inte till. Vad är syftet med att göra ett nummer om lust i pessimistiska tider som dessa?

Vi på Lundagård försöker tänka på vad gemene student vill läsa om. Och lust inbegriper så mycket mer än bara sex.

Mycket av studentlivet handlar i grunden om lust, vill jag påstå. Universitetsstudier som bygger på passionen för ett visst ämne, ideella engagemang som tar tid men är förbannat roliga. Inte minst tror jag att många av er känner igen känslan av att sakna lust. Föreläsningar som förvandlas till en tröttsam rutin, engagemang som bleknar i skuggan av krav och prestationsångest.

Jag tror att det i svåra tider mer än någonsin behövs en nyanserad diskussion som inte presenterar saker som enkla eller svartvita. I detta nummer får ni verkligen möta lustens highs and lows. Och lite sex blir det ju ändå, det får jag erkänna.

Numrets långläsning handlar om vulvasmärta, något som drabbar uppemot 13 procent av kvinnor mellan 20-29 år. Ni får läsa om en vård som brister. Om känslan av skam och att inte vara tillräcklig.

Och vad är egentligen kopplingen mellan antidepressiva läkemedel och sexlust? Det kan du läsa mer om på sidan 16-17.

Men för er prydisar där ute – misströsta icke. Tidningen har något även för er. Exempelvis en djupgående intervju med LU:s första Nobelpristagare Anne L’Huillier. På sidan 18-19 berättar den rutinerade spexaren Henrik Nilsson om hemligheterna bakom ett riktigt framgångsrikt spex.

Slutet av tidningen är som vanligt fylld med intressanta kulturartiklar. Bland annat listar kulturredaktionen sina största buzzkills – det vill ni ju inte missa.

Lustfylld läsning!

Här kan du läsa hela tidningen i digitalt format!