DEBATT: Lunds högerstudentförbund är tysta om folkmordet i Gaza

- in Debatt

Lunds högerstudentförbund är med och skapar en otryggare värld genom att inte stå upp för mänskliga rättigheter. Det skriver Axel Rombrant, språkrör för Gröna Studenter Skåne.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna. Instruktion för replik finnes här.

Det är knäpptyst från Lunds högerstudentförbund i frågan om de tusentals som mördas av Israels regering i Gaza. I stället för att bojkotta denna terrorstat, så har Sverige ingått i ett avtal med en av den israeliska militärens främsta vapenleverantör, Elbit. En uppgörelse värd 1,7 miljarder kronor som sträcker sig över 10 år.

Lunds högerstudentförbund har inte heller några problem med att M, KD, L samarbetar med det tidigare öppet antisemitiska partiet Sverigedemokraterna. Partiet har nu förvisso tonat ner sitt hat mot judar, men har bytt ut det mot en annan form av rasism: islamofobi, något regeringspartierna utan förbehåll verkar omfamna. Regeringens bristande stöd för den massaker som sker i Gaza är pinsam och hemsk. Sverige är värda en regering som står upp för mänskliga rättigheter.

Visst, det kan kännas tryggt att inte göra något, att gå emot mäktiga aktörer som EU och USA kräver starkt ledarskap. Det har blivit uppenbart att det är USA som indirekt står för dödandet av palestinier, eller som en israelisk representant kallar palestinier ”mänskliga djur”. Och det är amerikanska vapen som används. EU har inte lika uppenbart stöttat Israel med vapen, men flera europeiska ledare har öppet visat sitt stöd för massmördaren Benjamin Netanyahu.

Lunds högerstudentförbund är dock med och skapar en otryggare värld genom att inte stå upp för mänskliga rättigheter. Mänskliga rättigheter gäller alla människor, men CS, KSF, MST, LS verkar i sin totala tystnad inte ha något problem med att palestiniers barn bombas ihjäl. Man verkar inte heller ha något problem med att kvinnor och män dödas. Den israeliska statens agerande är inte heller feministisk, det är patriarkalt. Deras agerande är vad man kan förvänta sig från högerextrema. Samma högerextremism finns också hos regeringens samarbetspartner, SD. Det är antagligen det parti som bryr sig allra minst om mänskliga rättigheter i Sverige. Det är obekvämt att stå upp för mänskliga rättigheter. Men görs det inte för palestinier kommer det inte heller göras på andra håll.

Axel Rombrant, språkrör Gröna Studenter Skåne