Lucka 7: Vilken är Lunds bästa saffransbulle?

I ett slaskigt och ruskigt Lund kan ett kafébesök och en julig bulle vara precis det man behöver. Som student bör man dock välja sina bullar varsamt, särskilt när julklapparna ska köpas in. Krubb ger er en hjälpande hand i den komplicerande saffransdjungeln.

Broder Jakobs: 49 kr

Broder Jakobs är lite av en storspelare i Lunds kafésfär. Just därför är förväntningarna höga, och fallhöjden likaså. Att de dessutom toppar vårt test i pris (49 riksdaler för en saffransbulle!) sänker inte förväntningarna. Och visst, levererar bullen starkast betalar vi gladeligen, men riktigt så är det inte. 

Utseendemässigt är den svårslagen. Den gyllenbruna ytan skvallrar om en perfekt gräddning, och konsistensen levererar likaså: krispiga kanter som möter ett mjukt, smörigt inre. Smaken är tyvärr bullens fall. Man blir lurad av den gula färgen, saffranet ser ut att vara där, men gömmer sig bakom en ridå av kardemumma. Resultatet? En väldigt god bulle, men inte särskilt julig. 

Broder Jakobs saffransbulle är snygg, men var
är julkänslan? Foto: Marin Cima.

Utseende: 4/5

Smak: 4/5

Konsistens: 5/5

Julkänsla: 2/5

Betyg: 3,75/5

Patisseriet: 42 kr

Patisseriet är ett kafé av rang, men grannen på Klostergatan, Broder Jakob, tar upp mycket av rampljuset. Här fanns det alltså rum för en klassisk underdog-historia. Dessutom är priset lägre än grannens vilket ger Patisseriet en fördel på förhand. 

Vid första anblick ser saffransbullen synnerligen inbjudande ut, men den riktiga julkänslan saknas. Intrycket är sockerbulle, inte lussekatt. Smaken är klart godkänd, men golvade är vi inte. Konsistensen är snäppet bättre: Bagaren har fått till balansen mellan fyllning och degighet. Julkänsla? Likt Adolphson och Falk hade vi hoppats på “mer jul”. Bullen är bra, men inte stans bästa på långa vägar. 

”Bullen är bra, men inte stans bästa på långa
vägar”, säger Krubb om Patisseriets bulle.
Foto: Marin Cima.

Utseende: 3/5

Smak: 3/5

Konsistens: 4/5

Julkänsla: 3/5

Betyg: 3,25/5

Mormors bageri: 22 kr

Planen med detta smaktest var att testa just lussekatter, inte saffransbullar. Tyvärr är den sällsynt bland Lunds kaféer. Men all kredd till Mormors bageri som faktiskt säljer den klassiska lussekatten, dessutom för det mycket rimliga priset 22 kronor! 

Med det sagt är det svårt för en lussekatt att mäta sig med de moderna, smöriga saffransbullarna som stans stjärnkaféer skyltar med. Mormors bidrag ser tyvärr inte särskilt smickrande ut, men julkänslan är toppklass – en klassisk saffransåtta med två russin mitt i kringlorna. 

Vid smaktestet blir vi överraskade. Både aromerna och konsistensen är godkända med bravur. När det blåser moderna vindar över Lunds kaféer står Mormors stadigt. Det värmer i kroppen att det fortfarande går att fika på en billig lussekatt utan några som helst konstigheter. 

Mormors bageri är ett av få kaféer som säljer den
klassiska lussekatten, något Krubb uppskattar.
Foto: Marin Cima.

Utseende 3/5

Smak: 3/5

Konsistens: 3/5

Julkänsla: 5/5

Betyg: 3,5/5

Ostabengtson: 44 kr

En omtalad uppstickare! För oss var Ostabengtson länge bara en liten butik där man suktade efter delikatesser och stygga ostar medan man trängdes i kön till Grönt och Gott. När vi fick tipset om deras saffransbulle blev vi förvånade, kan en ostbutik sälja sånt? 

Utanför kaféet möts vi av ett skinande skyltfönster där saffransbullarna står i förgrunden. Bakelserna ser nästan fejk ut – skinande, smöriga och mastiga. Redan vid första anblick är de uppenbart snyggast, och smaken lever verkligen upp till förväntningarna. Bullen har en fin konsistens, tydlig saffranssmak och är perfekt gräddad. 

Visst, vi kanske påverkas lite av att stå och provsmaka delikatessostar medan vi väljer vår bulle, men även utan mutan är den en klar vinnare. Bullen är värd priset på 44 kronor och ett måste för alla som är i Lund över julen! 

Ostmakarna kan visst baka också! Krubb är
imponerad. Foto: Marin Cima.

Utseende: 5/5

Smak: 5/5

Konsistens: 5/5

Julkänsla: 5/5

Betyg: 5/5

 

Ramklints: 39 kr

Alla test behöver en förlorare, och vår är solklar. Visst, det är en klassisk lussebulle utan krusiduller, något vi saknar på flera av kaféerna. Dock har man valt att gå bort från den traditionella åttan, vilket drar ner betyget något.

För hutlösa 39 kronor är det förvånansvärt lite av den här enkla bullen som utstrålar lyx och flärd. Den är torr, har en tvålaktig bismak och ser inte mycket ut för världen. Om vi ska ge något plus, så får den åtminstone poäng för att vara något större och med hela fyra russin. Trots besvikelsen ger den ändå någon slags Madeleinekaka-effekt. Den påminner om de bullar man får efter julavslutning på en kall skolgård och ger därav lite julkänsla, trots den tråkiga smaken. 

Bättre kan ni Ramiklints. Bullen är dyr, torr och
smakar tvål. Foto: Marin Cima.

Utseende: 1/5

Smak: 2/5

Konsistens: 2/5

Julkänsla: 3/5

Betyg: 2/5

Mannz bageri: 47kr

För oss var Mannz bageri inte mycket mer än det kafé som ser lite trevligt ut på vägen till Lund C. Nu när vi väl beger oss dit ångrar vi att det har dröjt. Inne på Mannz var bemötandet charmigt och den åtråvärda saffransbullen var vacker.

Utseendet fick nästan toppbetyg, men bullen var något blek. Med en extra minut eller två i ugnen hade man uppnått den gyllenbruna yta som krävs för en femma. Mannz briljerar även på smaktestet. Bullen är smörig med perfekt mängd fyllning. Dessutom tar de ut svängarna med mandel ovanpå, något som vi välkomnar. Julkänslan är även den sannerligen på plats med en stark smak, och lukt, av saffran. 

Mannz bageri levererar. Mandelflarnen ger
pluspoäng. Foto: Marin Cima.

Utseende: 4/5

Smak: 4/5

Konsistens: 4/5

Julkänsla: 4/5

Betyg: 4/5