En rekommendation till mig själv

- in Krönika/Studentliv, Krönikor

När ska man hinna med att ens uppfylla det egna nyårslöfte när man redan lovat så mycket till så många andra? Maria Rosén tar ett steg tillbaka och funderar på att njuta i stället.

Vi stod tillsammans på gården och såg på fyrverkerierna som strödde konfetti över himlen. ABBA sjöng Happy New Year och Jan Malmsjö ringde in det nya på Skansen. Vänner skålade i champagne och kärlekspar förlovade sig. 2011 blev 2012.

På vägen hem tänkte jag på nyårslöften. De där löftena som avges en magisk natt om året då vi ringer in det gamla och ut det nya. Okej, du får en chans till att ändra dina vanor, polar’n. Vi nollställer räkneverken. Jag brukar inte vilja ge mig själv nyårslöften. Man måste liksom ge så många andra människor så många löften, och jag tänkte att jag kunde vara lite schysst mot mig själv. Låta mig slippa den press som uppstår när löftet blir till tvång. Jag ser det mer som nyårsrekommendationer. Ett litet förbättringsarbete på markplan för att det ska fungera när man är i luften.  När 2011 föddes var min nyårsrekommendation att börja uppskatta det stora i det lilla.

Året består av 365 dagar. Men de tar snabbt slut, alla dagarna. Det är så lätt att glömma bort en liten rekommendation till sig själv. Man ska ju bara ringa skatteverket, hinna till posten innan klockan sex för att hämta det där paketet, handla linser innan den 30:e då specialrabatten går ut och ta astronautexamen. Och plötsligt är det dags att boka semester och midsommarplaner, och just när man blivit lite solbränd om benen det dags för den första obligatoriska dagen på den nya terminen. Snart står julen för dörren.

Så nu ger jag mig själv en ny chans med nyårsrekommendationen för 2011. En ny chans, polar’n. Vi nollställer räkneverken. 2012 vill jag kunna njuta fullt ut av att rummet är städat, att växten i fönstret lever och att alla matlådor är fixade redan söndag eftermiddag. Av att ha filmkväll med vännen och gå på festen med spexarna. Njuta, även om jag fortfarande liksom inte helt fått någon ordning på mitt liv. Även om jag kanske varken blir fast anställd kulturjournalist eller får nobelpriset i litteratur i år heller.