Mat och vin för en kräsen student

- in Kultur & Nöje

Bara för att

man inte har råd med dyra franska viner betyder det inte att

man måste dricka slaskviner på picknicken. Lundagård

tipsar om de bästa vinerna under 60 kronor – och maten

därtill.

Let’s

face it, det är inte många studenter som fått njuta

av ett ”sommarlov” med picknick och grillfester i stadsparken. De

flesta av oss har fått slita på något underbetalt

kneg. Men tack vare den skånska sensommaren finns det

fortfarande en chans.

Har

du en sommarflirt? Som du ännu inte riktigt fått till det

med? Bjud då med honom/henne till Botaniska trädgården.

Medtag en filt och en flaska välkyld Foot of Africa (Chenin

blanc, 59 kronor). Det är ett torrt och friskt vitt vin med en

sofistikerad karaktär och toner av grönt äpple och

lime. Det klarar sig utmärkt på egen hand, men riktigt

lyckad blir dejten om man serverar det med en liten ostbricka på

chèvre, en bit Taleggio och en manchego. Några mogna

päron och saltiner till och det blir en sensation.

efter

en sommar

i hemorten kanske man vill träffa kompisgänget igen så

snart man är tillbaka i Lund. En picknick i Stadsparken är

för det ändamålet oslagbart. Om alla tar med sig

någon maträtt har man snabbt en stor buffé. Min

kycklingsallad a la rousse, efter ett gammalt familjerecept, är

en given succé på alla buffébord och är

väldigt enkel att tillaga. Det är en sallad som är

mättande även som ensam rätt med något gott bröd

till. Perfekt till riktigt heta dagar. Även här passar ett

Sydafrikanskt vin bäst, exempelvis Drostdy-Hof

(Chardonnay-Semillon) som kostar 55 kronor på Systembolaget.

Det är en smula syrligt och har toner av mineral, ananas och

päron.

flyttar

man in

i ett nytt korridorsrum eller kollektiv är en grillfest ett

måste när man ska bekanta sig med sina nya

korridorsgrannar eller lägenhetskompisar. Och den bästa

grillfesten stavas lammkotlett. Det är ljuvligt gott, fettsnålt

och betydligt mer elegant än en flintastek eller en sorglig

biff. Godast över elden är halalslaktat, men anledningen

till det är ett kulinariskt mysterium.

Ingen

plats förknippas lika mycket med grillning som Sydamerika. Över

hela kontinenten är grillfesten den mest naturliga sammankomsten

för släkt och vänner.

att

ge sin svenska

grillkväll en latinamerikansk touch är väldigt lätt,

förutsatt att man får tag i nyckelingrediensen Ají,

en chilisås som används som grund till grillsalsan. Den

kan dock ersättas av en arabisk motsvarighet som finns i de

flesta orientaliska butiker, men som inte är lika stark.

Till

lammkotletterna och Ají-salsan är kokt färskpotatis

ett måste. Bäst blir potatisen om man häller av

vattnet medan de fortfarande är lite råa och låter

dem stå tills de svalnat till rumstemperatur. Då blir de

perfekt genomkokta och lite smöriga i konsistensen. Grillat kött

kräver rött vin och här vill jag rekomendera en

bulgarisk pärla. Bulgarien är hett i vinvärlden just

nu efter att landet moderniserat sin vinproduktion och börjat

producera kvalitetsviner till anspråkslösa priser. Domaine

Boyar 2003 (Cabernet-Merlot) för 49 kr bjuder på en

explosion av dofter och smak. Litet syltig med toner av jordgubbe,

men samtidigt mogna nyanser av ek och örter. En upplevelse som

smakar långt mer än den kostar.