Guldstjärna till sjurätters

- in Kultur & Nöje

Nationernas

gourmetsittningar blir allt populärare. Ryktbarast är Wermlands som

varje månad slår upp dörrarna för Bon moments

sjurättersmiddag.

Lundagård

provsmakade och njöt.

Sedan Wermlands nation knöt den erfarne kocken Henrik

Kristensson till sig har de snabbt fått rykte om sig att ha den

bästa gourmetrestaurangen bland nationerna. Nyfiken på hur det

förhåller sig besökte jag Bon moments i slutet av november.

Wermlands ovanligt sunkiga och kalla lokal fick mig genast

att önska att jag beställt en whisky i stället för en Dry

martini till fördrink. Snabbt serverades vi anklever med portvinskokt

fikon och även om paté aldrig är särskilt originellt

fyller den utmärkt sitt syfte: att öppna smaklökarna.

 

Väl till bords inleds middagen med en dilammscarpaccio

med getostbrûlée. Jag är lite tveksam till kombinationen

carpaccio och brûlée och tycker nog att lammet hade lite väl mycket

tuggmotstånd, men var för sig fungerade anrättningarna

utmärkt. Särskilt lyckat var valet av vin, en Tempranillo från

2001.

Kvaliteten på en bättre restaurang mäts inte

bara efter hur den tillagar sin meny, utan även på hur den hanterar

speciella behov i sista minuten. Jag påpekade således för

vår servitris att jag är allergisk mot fisk. Det utgjorde inga

problem och i stället för sejfilé med hummerskum serverades

jag frasigt inbakad aubergine med krispiga sockerärter och en krämig

risotto på höstsvampar. En enkel, men välkomponerad rätt.

 

Apelsinsoppan som följde var en otäck liten sak.

Apelsin med stjärnanis smakar hostmedicin. Denna mellanrätts

ändamål är enbart att rensa gommen inför köttet, men

jag skulle vilja slå ett slag för gammal hederlig sorbet. Det

överträffar alltid hostmedicin.

Som sig bör var den största ansträngningen

nedlagd på huvudrätten. En citrusbrässerad kyckling ballotine

med hemlagad korv samt crème på potatis och parmesan. Till det en

sötad rödvinssås. Att servera korv i en gourmetmeny är

ovanligt djärvt – och i det här fallet ett rent lyckoslag. Den

fina timjanskryddade färsen gifter sig väl med såsens

sötma. Kycklingen saknar den utlovade citrustonen och är lite

väl fet, men lämnar i övrigt inget att önska. Imponerande

är även att köket lyckats presentera en robust och lantlig

rätt som denna på ett estetiskt raffinerat vis.

 

Desserterna var dessvärre inte lika omtumlande. Det

osyrade brödet som serverades med en bit Berger och vaniljkokt

fänkål var segt som en lädersula. Och proseccon var riktigt

avslagen. Jag tog tillfället i akt att pröva personalens

tålamod ytterligare och bad om ännu ett glas. Det gick till en

början inte för sig, men utan vidare tjat återkom vinkyparen

efter en stund och hällde upp en frisk och sprudlande prosecco.

Guldstjärna i kanten.

En kväll på Bon moments är väl

spenderad, särskilt för dem som inte vanligen går ut för

att äta på bättre restauranger. Det är prisvärt och

omsorgsfullt. Men under vinterhalvåret rekommenderas en varm tröja

eller kofta snarare än tunna finkläder.