”Tack för hjälpen att hålla dialogen vid liv”

- in Debatt
@Lundagård

Vi ska bli bättre på att sprida kunskap om hållbar utveckling och ni är inbjudna att medverka.

Det skriver universitetets rektor och miljöchef, som svar på en insändare från föreningen Hållbart universitet.

Lunds universitet utbildar sedan länge många studenter till experter inom området hållbar utveckling. Vi har – som ni skriver – till exempel ett flertal masterprogram. Nu ska vi bli bättre på att erbjuda ännu fler allmänbildning inom området.

Sedan kravet att främja hållbar utveckling infördes i högskolelagen har universitetsstyrelsen antagit en tydlig policy med fokus på forskning och utbildning. Dialogprocessen har startat med öppet möte, inspirationsgrupp, diskussioner med fakultetsledningar. Särskilt utsedda kontaktpersoner har fakulteternas mandat att på varje fakultet utifrån dess förutsättningar driva frågan på ett långsiktigt sätt. Den långa resan har börjat.

Vi ska ge verktyg och reflektion

I dialogen är samstämmigheten stor: studenterna ska under sin utbildning möta och förhålla sig till ämnesrelevanta etiska och samhälleliga aspekter på hållbar utveckling. Vi har varit noga med att genom just dialog låta en gemensam hållning växa fram.

Vi ska inte utbilda alla studenter på samma sätt, inte ge färdiga lösningar eller tvinga in frågor om hållbar utveckling i varje kurs. Uppdraget är att ge varje student de verktyg och det reflekterande förhållningssätt som krävs för att inom den blivande yrkesrollen vilja och kunna driva en process för hållbar utveckling, lokalt som globalt.

Vi vill bara både otåliga och uthålliga

Här behövs allt engagemang och all kunskap vår kreativa organisation kan uppbringa. Vi inbjuder er att medverka. Vi delar er otålighet och vill vara både otåliga och uthålliga. I och med att uppmärksamheten kring klimat och hållbar utveckling ökar i samhället hoppas vi att förståelsen ska öka också inom vår organisation.

Dricker vi ekologiskt kaffe på ledningsmötena? Ja faktiskt, universitets gemensamma automater är laddade med eko-kaffe! Privat köper vi båda alltid ekologiskt kaffe liksom ekologiska bananer, ägg, mjölk och mycket annat. En ekologisk banan smakar banan!

Göran Bexell,
rektor
Elisabeth Gierow,
miljöchef