Lika stort intresse för nygammal latinkurs

- in Nyheter
@Lundagård

Den nedlagda nybörjarkursen i latin återuppstår efter årsskiftet. Och antalet sökande är lika stort som förra vårterminen. Men en satsning på fler deltidskurser ska göra utbildningen mer attraktiv.

Enligt Lunds universitets officiella antagningsstatistisk kommer det inte att ges någon nybörjarkurs i latin till våren. Men det stämmer inte.

– Statistiken hann inte komma med. Vi har 45 personer som sökt kursen nästa termin, säger Vesta Sandberg, ämneskoordinator för utbildningen i latin.

De nya siffrorna tyder på ett fortsatt intresse för latin. Efter första urvalet är antalet sökande till nybörjarkursen lika stort som vårterminen 2007.

– Men nybörjarkursen har alltid varit populär, säger Vesta Sandberg.

Donation blev räddning

Däremot har intresset för fortsättningskurserna periodvis varit svagt. Hösten 2006 fattade man därför beslutet att lägga ner grundutbildningen i latin i Lund.

– Studentunderlaget var för litet och som resursfördelningen ser ut var man tvungen att lägga ner hela grundutbildningen, säger humanistkårens ordförande Eva Frisendahl.

Men för tre månader sedan ändrades allting. En donation på 1,8 miljoner kronor från Thora Ohlssons stiftelse har lett till en nysatsning på latinet vid Lunds universitet. Inledningsvis kommer bara nybörjarkursen att ges. Men den som vill läsa latin på högre nivå behöver inte misströsta.

– Det är meningen att utbildningen ska kompletteras med fortsättningskurser igen redan till nästa hösttermin, säger Cajsa Sjöberg, tillträdande lektor för utbildningen i latin

Utbildningen moderniseras

Men utbildningen står även inför många förändringar. Ett av huvudmålen med donationen är att anpassa latinundervisningen bättre efter dagens behov.

– Det handlar om en reformering av ämnet så att det hittar en naturlig plats inom dagens universitet. Latinet är för litet för att leva sitt eget liv. Därför kommer det att bli ett ökat samarbete med andra lärosäten och ämnen, säger Cajsa Sjöberg.

Fler deltidskurser i latin är en annan viktig del av reformpaketet. Förhoppningen är att ämnet ska bli mer attraktivt bland studenterna.

– Det är få som vill läsa upp till kandidatnivå. Men en deltidskurs i latin utgör ett bra sidospår till många studenters huvudämnen, säger Cajsa Sjöberg.

Text: Marek Stefaniak