Låneverksamhet är det nya hänga

- in Nyheter
@Lundagård

I en liten enrummare sitter Johanna Rydelius och fyra av hennes väninnor vid ett köksbord och har det mysigt med te och blåbärsmuffins. Men förutom det, lånar tjejerna även ut pengar till världens fattiga – här och nu. Lundagård har blivit bjudna på en så kallad kakbanksträff.

Så vad gör man på kakbanksträff?

– På kaksbanksträff, träffar man sina vänner, äter kakor, snackar, och så samlar man ihop pengar. Sen går man in på internet, väljer några som ska få låna på Kivas hemsida, det är de som distribuerar låntagarna, och så skickar man iväg en summa elektroniskt.

Hur mycket pengar får ni ihop på en kväll?

– Vi brukar få ihop runt 800 kronor. Men i dag är vi inte så många så det kanske inte blir lika mycket.

Vem får pengarna?

– Mest kvinnor. Det har visat sig att om man ger kvinnor pengar så gynnar det utveckling, män bara super bort dem. De flesta som får lån bor i gamla Sovjet och Afrika. Vi hjälper primärt de som är i mellanzonen, alltså inte de som är helt utblottade. Vi fastnar oftast för någon vi tycker arbetar för en bra sak.

Vad använder låntagarna pengarna till?

– Pengarna kan exempelvis gå till någon som behöver en ny frysdisk till sin affär eller till någon som behöver ett par skor. Vi lånar gärna pengarna till något som leder till en uppbyggande framtid. Utbildning gillar vi.

Nu går alla förutom Johanna in till sovrummet där datorn finns, för att leta rätt på kvällens låntagare. Johanna sitter kvar och svarar på frågor.

Varför hjälpa fattiga på det här sättet?

– Det känns mer personligt när man ser dem på internet, man ser vilka de är och vad de gör. Man hjälper liksom just den här kvinnan och så kan man även se resultatet senare. Man kan följa upp vad som händer med lånet och låntagarna på internet.

Hur mycket ränta betalar låntagarna?

– Ingen. Pengarna går dessutom oavkortat till dem. Inga administrationskostnader det vill säga. Plus att vi också får tillbaka våra pengar, vilket är bra eftersom att vi är studenter.

Tjejerna ropar in oss till sovrummet.

– Vi har hittat några!

Snart är alla samlade i sovrummet och när alla väl gett godkännande till de föreslagna låntagarna, knappar Johanna in några siffror på datorn och dagens hopskramlade summa skickas iväg.

Så vad ska ni göra nu?

– Vi går in i köket igen. Och snackar skit.

Text: Jacob Alasfoor
Foto: Jonas Jacobson