”Befria kursböckerna”

- in Debatt
@Lundagård

Via Studentbay.se kan Lunds studenter ladda ner kurslitteratur utan att betala en enda krona. Det är inte studenternas ansvar att lösa bokförlagens finansieringsproblem. Det skriver Olof Holmgren, medlem i vänsterns studentförbund.

Gratis kurslitteratur är på tapeten. I och med teknikens utveckling och nu senast lanseringen av studentbay.se (en motsvarighet till PirateBay för kurslitteratur) finns alla förutsättningar för att Lunds studenter framöver inte kommer att behöva betala en enda krona för kurslitteraturen. Låter det revolutionärt? Inte speciellt, de flesta av oss är vana vid det från grundskolans dagar. Men faktum är att den utveckling vi i dag ser har potentialen att ställa både en och två saker på huvudet.

Att scanna in eller ladda ner kurslitteratur är i dag så enkelt att alla kan göra det. Än så länge är utbudet relativt litet men redan till höstterminen kommer vissa kurser att vara helt befriade från ”ofri” kurslitteratur. Ser vi lite längre in i framtiden så är det antagligen fullt realistiskt att hela institutioner kommer vara avgiftsfria zoner inom ett år.

För oss studenter är detta en helt fantastisk utveckling. Att behöva lägga flera tusen kronor per termin av de pinsamt låga studiemedlet är det nog fler än jag som är glada att slippa.

Det finns också ett klassperspektiv som är minst lika viktigt. Den värld av ekonomisk otrygghet som man går in i som student är en starkt bidragande orsak till att personer från arbetarhem inte studerar vidare på högskolan. Att vända den sociala snedrekryteringen innebär först och främst att erbjuda rimliga villkor för studierna: ett höjt studiemedel, möjligheten få en bostad och – fri kurslitteratur.

Det finns dock de som är motståndare till fri kurslitteratur, framförallt höjs det röster från bokförlagen som riskerar att mista möjligheten att göra profit på studenterna. Inte sällan begär man svar av oss studenter på hur saken kan lösas på ett sätt som gynnar alla. Jag tror att vi studenter ska ställa oss avvaktande till detta: vi är inga juridiska experter. Vi är inga parlamentariker eller utredare. Vi har inget samhällsansvar för att hitta en lösning på frågan om fri kurslitteratur.

Till de som pekar på oss efter svar säger vi följande: Vårt ansvar är att genomföra våra studier på bästa sätt. Om inte Ni ger oss förutsättningarna till att kunna göra det hittar vi en lösning på egen hand. Om ni inte gillar det – kom på något bättre själva.

Sharing is caring – befria kurslitteraturen!

Olof Holmgren
Vänsterns studentförbund