“Tiina Rosenberg vågar säga ifrån!”

- in Debatt
@Lundagård

Det glädjer oss att vår inspektor Tiina Rosenberg vågar säga ifrån när vår rörelse hånas. Det skriver tre studenter från Smålands nation i en debattartikel.

Rasism, (hetero)sexism och klasshat uttrycks mer ofta än sällan inom den studentikosa miljön i Lund. Tydligast blir det kanske under sittningar och spex där det sjungs sånger och spelas upp pjäser på dessa teman. De förväntar sig att vi ska tycka det är roligt. Vi frågar oss hur detta kan accepteras och varför inte fler säger ifrån.

I huvudsak på grund av den studentikosa verksamheten valde Smålands nation att lämna Kuratorskollegiet och vi har också gjort ett aktivt val att ställa oss utanför den Akademiska föreningen. Med hot om ekonomiska sanktioner och fråntagna tillstånd från kommun och polis, tillsammans med politiskt manövrerande från högernationerna har Smålands nation nu tvingats att ansluta sig till Kuratorskollegiet. Nyligen fattades även ett beslut från KK angående att Smålands nation även skall tvångsanslutas till AF.

I praktiken leder detta till att Smålands nation tvingas stödja, i alla fall rent ekonomiskt, den studentikosa verksamheten som vi så länge försökt motarbeta.

Därför gläder det oss att Tiina Rosenberg vågade säga ifrån när en sång som så tydligt hånade hela vår rörelse framfördes på en universitetstillställning. Självklart började media och bloggare att, ännu en gång, framställa Tiina som en förhatlig person utifrån reaktionära utgångspunkter. När vi hotar deras Studentikosa värld så går de till försvar för överheten – men vi ger inte upp.

Vi ser fram emot att åter bjuda in vår inspektor Tiina Rosenberg till aktiviteter på nationen till hösten.

Malin Reimerthi
Tillträdande nationsombud, Smålands nation

Victor Pressfeldt
Ledamot av Smålands nations styrelse

Emma Lundgren
Ledamot av Smålands nations styrelse