Pyramidföretag rekryterar studenter i AF Borgen

- in Nationer, Nyheter
@Lundagård

I över två år har företaget Network 21, som har ett nära samarbete med pyramidföretaget Amway, hyrt lokaler i AF Borgen för rekrytringsmöten. Detta trots att AF Borgen enligt sin egen policy inte ska hyra ut till oseriösa företag.

Pyramidföretaget Amway har stämts för att syssla med inkorrekt marknadsföring och har många gånger exponerats som blufföretag. Trots detta har företaget Network 21, som rekryterar säljare till pyramidföretaget Amway, sedan januari 2007 vid ett flertal tillfällen tillåtits hyra lokaler i AF Borgen.

Har kontrollerats

I AF Borgens policy står det att en ”hyresgäst skall bedömas seriös och att uthyrning ej får ske till verksamhet som kan anses strida mot vad AF representerar eller till verksamhet som kan väcka anstöt”. Enligt Henrik Nilsson, VD för AF Borgen AB har en sådan bedömning gjorts vid första uthyrningstillfället under 2007. Network 21 ska då ha kontrollerats mot policyn. Men hur kontrollen har gått till kan Henrik Nilsson inte svara på. Klart är i alla fall att Network 21 fått hyra lokaler under mer än två års tid utan att verksamheten granskats närmare.

– Vi har inte oändliga resurser att lägga på detta utan vi gör en bedömning, i detta fallet kan bedömningen möjligtvis ha varit felaktig, säger Henrik Nilsson.

Följt sina rutiner

Amway har vi flera tillfällen anklagats för otydlig marknadsföring och för att möjligheterna till vinst överdrivits. Henrik Nilsson uppger att AF Borgen inte varit medvetna om vad företaget sysslat med för verksamhet.

— Vi vet ännu inte om det här är oacceptabelt eller strider mot policyn. Vi har följt de rutiner vi har, säger han.

Inte heller har AF Borgen vid något tillfälle gjort en uppföljande granskning om vilken verksamhet Network 21 bedriver. Men efter att Lundagård kontaktat AF Borgen ska de nu konsultera juridisk expertis för att komma fram till hur de bäst ska agera. Huruvida Network 21 kommer att få tillgång till lokaler vid de tillfällen de bokat under 2009, innan de juridiska experterna avgjort om företaget strider mot policyn eller ej, kan Henrik Nilsson inte svara på.

Text: Irina Bernebring Journiette
Foto: Jonas Jacobson