”Det var ett sektliknande beteende”

- in Nationer, Nyheter
@Lundagård

Senast för ett par veckor sedan anordnade Network 21 ett möte i AF Borgen för att rekrytera medlemmar. En anonym student berättar om en skrämmande sektliknande stämning och hur pyramidföretaget lurar studenter genom att lova snabba pengar.


För att Amways företagsidé ska fungera är nyvärvning av medlemmar en viktig komponent. Enligt en anonym student som i februari deltog vid ett av Amways möten i AF Borgen så framställs företagsidén under mötena som en unik chans för den som blivit inbjuden och inbjudan sker under stort hemlighetsmakeri. Själv kände han inte till företaget innan han blev medbjuden på mötet.

Kände sig utvald

– Det var kanske 50-60 stycken på plats, men bara några få var nya som bjudits in av redan engagerade vänner. De riktade sig till oss som var nya och fick en att känna sig utvald och gjorde allt för att få dig att känna dig unik, säger han.

På grund av den aktiva medlemsvärvningen och fokus på individen har stämningen inom Amway enligt vissa liknats vid en sekt.

– Det som jag har läst om tydliga sektbeteenden fanns där, säger studenten som deltog på mötet.

”Folk bröt ut i applåder”

Att Amway fått ta emot mycket kritik för sin verksamhet märktes även under mötet då de på olika sätt försökte visa att verksamheten är legitim.

– De försökte legitimera verksamhetens innehåll genom att visa upp produkterna de sålde och visa upp litteratur som handlade om direkthandel.

Under mötets gång betonade föreläsaren framför allt att det inte var ett pyramidspel och fokuserade i stället på framgångsmöjligheterna.

– Så fort kvinnan som pratade om affärsidéen berättade om möjligheterna och underbara exempel på folk som lyckats, så bröt folk ut i applåder, säger han.

Enligt den anonyma student som deltog vid mötet presenterades företagets egentliga verksamhet mycket vagt.

– De redogjorde kort för de grundläggande dragen, men det var tydligt att man var tvungen att gå på fler möten för att få reda på detaljer, säger han.

”Ekonomiskt oberoende”

Fokus låg också på hur lätt det var att tjäna snabba pengar inom företaget och studenten som deltog på mötet berättar att de framställde arbetet som enkelt och välbetalt men glömde bort att nämna den finansiella investering som krävs av medlemmarna. En stor del av Amways inkomster kommer från det utbildningsmaterial som försäljarna lockas att köpa och de inspirations- och utbildningsföreläsningar som försäljarna förväntas gå på.

– Väldigt många gånger sa de att ”vill du så kan du bli ekonomiskt oberoende på två till fem år”. Och de verkade genom sin presentation vilja visa att man kan, utan att egentligen lägga ner särskilt mycket arbete tjäna mer pengar än på ett vanligt arbete. Mer tid och mer pengar, vem vill inte ha det, säger han.

Text: Irina Bernebring Journiette