Förslag om ändrat studiemedel väcker kritik bland studenterna

- in Nyheter

Studiemedel i fyra år i stället för sex år. Det föreslår den Studiesociala kommittén som den 31 mars ska lämna förslaget till regeringen. Men redan nu växer kritiken mot förslaget lavinartat.

I utredningen från Studiesociala kommittén kommer det att föreslås att en snävare begränsning av tiden för studiemedel införs. Från den tidigare allmänna rätten om sex år ska en ny gräns på fyra år sättas. Därefter ska det gå att få förlängning på två år och för de längre utbildningarna skall även extra år kunna läggas till. Ett av målen som kommittén har är att se över möjligheterna för studenterna att komma ut tidigare på arbetsmarknaden.

– När man har ett studiemedelssystem så är det rimligt att kräva en motprestation, säger en av kommitténs ledamöter Christer Nylander (FP) i en kommentar till DN.

”Blev väldigt förvånad”

Kommitténs förslag har bland annat lett till protestgrupper på internet. Studenten Gunilla Apelgren i Karlstad startade i lördags morse facebookgruppen ”Stoppa förslaget om endast 4 års studiemedel”. På fyra dagar har gruppen fått över 9000 medlemmar. Eva Frisendahl, vise ordförande på Lunds universitets studentkårer, LUS, hoppade på gruppen så fort hon hörde om den.

– Jag blev väldigt förvånad när jag hörde om förslaget, när kommittén var här och frågade kårerna i Lund vad som skulle effektivisera studierna lyfte varken vi eller de det här som en vettig lösning.

Svenska studenter långsamma

Lars Leijonborg, högskole- och forskningsminister, uppger till DN att det behövs en morot för att få de svenska studenterna att skynda på studierna. I jämförelse med andra länder konstaterar Leijonborg att svenska studenter tar lång tid på sig att avsluta sina studier. Något som han ser som ett problem. Eva Frisendahl håller inte med.

– Det är svårt att göra rätt val direkt, och även om det tar ett tag innan man finner sin rätta utbildning så är det ur samhällsekonomiskt perspektiv nyttigt med en välutbildad befolkning, något som inte verkar ha tagits in i kommitténs beräkningar.

text: Jacob Hederos
foto: John Nordh