Tårtkalas på Athen när karnevalsdatumen avslöjades

- in Karneval, Nöje, Nyheter

Nu är datumen för Lundakarnevalen 2010 spikade. Det firades under förmiddagen på Café Athen med tårt- och saftkalas. I bakgrunden spelades 2006 års sambainspirerade karnevalsmusik på repeat i högtalarna. Planeringen för ”Sveriges största organiserade vansinne” är i full gång.

– Karnevalskommittén 2010. Välkomna in!

Prick klockan 10.20 beordrade karnivalskommitténs rådgivare Hanna Frykman in sina medarbetare och två tårtor på Café Athen med hjälp av en megafon. Texten, i röd glasyr på gul botten avslöjade datumen för nästa års Lundakarneval. 21-23 maj är 2010 är datumen då karnevalen går av stapeln i centrala Lund. Det var trångt runt bordet, men ändå idel glada miner, när kommittén hjälptes åt att ta det första tårtspadtaget. Enligt Hanna Frykman är det en nygammal idé att bjuda på saft och tårta när karnevalsdatumen blir officiella.

– Fram till 1978 var det en tradition, som sedan föll i glömska. Vi upptäckte det under arbetet med den här karnevalen. Då hade vi faktiskt redan bestämt att vi skulle bjuda på tårta idag. Nästa karnevalsgäng får väl bestämma om det ska bli en tradition igen, säger Hanna Frykman.

Den nya karnevalsmelodin är ännu inte skriven. Därför fick dagens deltagare och Athens besökare nöja sig med 2006 års komposition av Henrik Widegren och Joel Bexelius som spelades oavbrutet under den dryga halvtimme jippot pågick. Vilken melodi som kommer att ackompanjera nästa års karneval avgörs genom en öppen tävling i höst. Lundagård fick ta del av receptet till dagens tårta. Förutom de vanliga ingredienserna som mjöl, ägg och socker innehöll den enligt karnevalskommitténs Anna Knutsson även kärlek, gladbär och glädje.

Text: Mathias Rosquist
Foto: Jonas Jacobson