Få deltog i Öppet forum på LTH

- in Näringsliv, Nyheter
@Lundagård

Det verkar idag enklare än någonsin att starta eget. Den som får plats i Venturelabs inkubator har goda möjligheter att nå ut med sitt företag. Dagens starta egetföredrag på Studiecentrum lockade trots det bara två deltagare.

Kanske är det den strålande vårsolen som är orsak till den svaga uppslutningen på LTHs Öppet forum den här tidiga torsdagseftermiddagen. Bara två deltagare har sökt sig till Studiecentrum där Anna Mannhem, projektkoordinator på Venturelab, håller föredrag om hur man kan starta upp sitt eget företag.

– Deltagarantalet på Venturelabs föredrag varierar väldigt mycket. Förra veckan pratade jag inför 350 personer. Då gäller det att hålla informationen väldigt allmän så att alla hänger med. När det är som i dag kan man enklare diskutera mer ingående om vad deltagarna vill göra med sina företag, säger Anna Mannhem.

Nya idéer

På Venturelab har man märkt av en trendförändring de senaste åren vad gäller inriktningen på företagsidéerna.

– Den mer klassiska formen av företagande hos oss har varit import-export. Det kan till exempel vara någon som rest i Kina och som hittat en vara de vill börja handla med. De senaste åren har det dock blivit allt vanligare att våra företagare vill driva ren konsultverksamhet, säger Anna Mannhem.

Alla är välkomna

Anna Manhem påpekar att alla är välkomna till Venturelabs rådgivning med sina företagsidéer. För att man ska kunna få en kontorsplats i inkubatorn på Ideon krävs det dock att man är student eller nyexaminerad från Lunds universitet. Bland de aktiva verksamheterna i inkubatorn kan man hitta allt från miljökonsultföretag, mjukvarutillverkare och en modellagentur.

– Vi vill gärna ha alla möjliga typer av företag. Nu har vi till exempel två konstnärer som målar tavlor av folks foton på beställning. Det går väldigt bra för dem, säger Anna Manhem.

Tommas Davoust pluggar industriell ekonomi. Han vill starta eget företag och har en del idéer kring vad han vill göra. Det är första gången han är på Öppet forum. Det är också hans första kontakt med Venturelab. Han är nöjd med dagens föredrag.

– Det bästa med den här träffen har varit att man inser hur lätt det är att starta företag. Vi har fått bra tips på hur man kan gå tillväga.

Vill ge service

Öppet forum är ett samarbete mellan LTH Utbildningsservice, LTH-biblioteken och Teknologkåren. Forumet är utformat som en serie informationsträffar med olika teman. Elisabet Hemmingsson är kurator på LTH. Hon ingår i den arbetsgrupp som ligger bakom Öppet forum.

– Det här är till för att ge en service till teknologstudenterna, men ibland kommer det även andra intresserade utifrån. Syftet är att att deltagarna ska få med sig värdefull information härifrån. Föredragen är inte obligatoriska för våra studenter, men vi uppmuntrar alla att gå hit, säger Elisabet Hemmingson.

Text: Mathias Rosquist
Foto: Daniel Ekbladh