Nationerna tror på nya koncept

- in Nationer, Nyheter
@Lundagård

I år blir det ingen champagnegalopp på nationerna. I stället satsar de på mat, musik och soffhäng.

– Vem vill egentligen springa runt på champagnegalopp och vara kall, säger Östgöta nations kurator Thomas Torsgård.

Två nationer som fått sina tillstånd indragna är Malmö nation och Östgöta nation. På Malmös satsar man i stället på en lugnare kväll med mindre supande och färre folk. På Östgöta nation skippar man glasflaskor och fylleri, men lovar en rolig dag ändå.

Att nationerna inte får tillstånd att anordna champagnegalopp i år beror enligt Annika Landfors chef för tillståndsenheten i Lund, på att firandet tidigare år gått allt för vilt till och inte följt bestämmelserna i alkohollagen.

– Konceptet bryter mot väldigt många av bestämmelserna i alkohollagen. Studenterna är medvetna om vad lagen säger då de driver ordinarie verksamheter där alkohollagen följs bra. Men galoppkonceptet är inte okej, säger Annika Landfors.

Annika Landfors påpekar däremot att valborgsfirarna ändå kan förvänta sig en rolig och aktivitetsfylld Siste april och att studenterna har möjligheten att arrangera vad de vill så länge fokus inte ligger på drickandet.

– För vår del handlar det om att ha en dialog och titta på koncepten i förväg. För att se om det är något de kan lyckas med inom lagen och i så fall är det okej, säger Annika Landfors.

I stället för champagnegalopp väljer Malmö nation att satsa på ett nytt koncept. De skippar champagneflaskorna och valborgsfirare kan i stället förvänta sig en mysig kväll med god mat och soffhäng.

– Vi kallar det Valborgsyran. Vi kommer att servera öl och cider men champagneflaskorna är borta. Vi kommer också att erbjuda ett bredare utbud av mat så att man kan sitta ner och äta. Det kommer även att finnas ett stort tält där det spelas housemusik och ett annat utrymme för soffhäng, säger Gustav Crenér, kurator på Malmö nation.

Satsar på festivalkänsla

På Östgöta nation har kuratelet, tillsammans med tillståndsenheten, också kommit fram till ett nytt koncept. Något som de tror kommer att göra stämningen på Siste april trevligare än den varit tidigare.

– Vi kommer lägga vår tonvikt vid mat och öl. Inga glasflaskor, ingen champagne och inget fylleri på det sättet. Vi satsar på mer festivalkänsla, med liveband, inomhusdisko och utomhusdisko. Det blir mat, öl och musik, säger Östgöta nations kurator Thomas Torsgård.

Även om firandet ser annorlunda ut påpekar Thomas Torsgård att studenterna kan förvänta sig en rolig dag med bra musik, trevligt sällskap och god mat. Och Gustav Crenér tror att de flesta är positiva till den förändring som sker.

– Vem vill egentligen springa runt på champagnegalopp och vara kall, frågar han.

Text: Irina Bernebring Journiette