Vad ska du prata om?

- in Kultur & Nöje, Nöje
@Lundagård

Hallå där Ruben Östlund… regissör till den sjufaldigt guldbagge-nominerade filmen De ofrivilliga och som kommer till studentaftonen i Lund tisdagen den 31 mars.

– Jag ska prata om tematiken i De ofrivilliga och knyta an till de historiska exempel som har inspirerat mig. Jag kommer också att prata om mitt förhållande till mitt arbete och berätta många anekdoter. Det kommer att vara roligt. Till allt som händer i De ofrivilliga finns en personlig förlaga.

Varför ska man se dina filmer?

– För att de är så fruktansvärt roliga, traumatragiska och roliga på samma gång. Många säger att de känner igen sig i flera av situationerna. Temat, gruppen och individen är något som är angeläget för alla. Det är film för hela familjen.

När man ser dina filmer undrar man om mänskligheten är komisk eller bara tragisk?

– Mänskligheten är tragisk och komisk samtidigt. Jag försöker att se på allt det där tragiska med en känslomässig distans. Det gör att det blir otroligt roligt. Jag är alltid väldigt nyfiken och intresserad av mina näras tragiska scenarion. Det kan irritera dem lite. Men om man är klarsynt i tillvaron så ser man det roliga i situationer.

Text: Helena Stenqvist
Pressbild: Henrik Andersson