Vaginaafton fyllde Athen

- in Kultur & Nöje, Nyheter

Torsdagskvällen på Café Athen ägnades helt åt det kvinnliga könsorganet. Det bespottade ordet fitta återtogs med humor och allvar. ”Vaginaafton” blev en publiksuccé.

– Det kommer nog att bli helt fullt, säger Studentteaterns Patrik Svedberg innan insläppet.

När dörrarna öppnas till ”Vaginaafton” på Café Athen ringlar sig kön lång utanför AF-borgen. 348 betalande har sökt sig hit och Athen fylls snart till den maximalt tillåtna gränsen. Pallar lyfts fram till de som inte får plats i sofforna.

Vaginamonologer

Eve Enslers pjäs ”Vaginamonologerna” är kvällens huvudattraktion och en av anledningarna till det stora publiktrycket. Kvällens publikanstormning var inget arrangörerna hade räknat med för några månader sedan.

– När vi satt och planerade den här kvällen på Ariman tidigare i år hade vi ingen aning om att det skulle bli så här stort. Vi hade tänkt oss en kväll med lite monologer och så kommer det här så här mycket folk, säger Malou Zilliacus och tittar sig förundrat omkring i lokalen. Hon är en av initiativtagarna till ”Vaginaafton”. Till sin hjälp i planeringen har hon haft Disa Nordling och Cecilia Paulsson. Alla tre är med i både Lunds studentteater och Genus, en feministisk studentförening. Föreningarna står för kvällens arrangemang.

Förargat unga män

”Vaginaafton” har upprört starka känslor redan innan den här kvällen, vilket bland annat visat sig i kommentarer på Facebook.

– Det är nästan bara arga, unga män som har reagerat negativt. Vi har kallats allt möjligt, som ”feministfittor”, trots att det här verkligen inte har någonting med manshat att göra, säger Cecilia Paulsson.

– Vi vill blanda humor med djupaste allvar. Ingen kommer att gå härifrån oberörd, säger Malou Zilliacus, innan hon skyndar iväg för den sista repetitionen av kvällens framträdande. Både hon, Disa Nordling och Cecilia Paulsson är förutom arrangörer av kvällen även skådespelare i ”Vaginamonologerna”.

Starka monologer

Publiktrycket gör att föreställningen drar igång nästan en kvart för sent. Malou Zilliacus välkomnar publiken från scenen där den enda rekvisitan utgörs av tre mikrofoner.

– Fittigt underbart, utbrister hon och tittar ut över lokalen.

”Vaginamonologerna” upptar med sina tre timmar inklusive paus större delen av kvällen. Lätta vardagsberättelser varvas med misär från samhällets botten. Publiken reagerar med djupa tystnader, långa applåder och högljudda skratt i föreställningen som tar med åskådarna på en känslomässig berg- och dalbana. Kören Schmören både inleder och avslutar med feministiska kampsånger.

Vaginapyssel

Under kvällen är det också fritt fram för publiken att ta del av de kringaktiviteter som finns utspridda i lokalen. Att pyssla fram sin egen vagina med hjälp av garn, tyg och papper tillhör kvällens mest populära aktiviteter. Fittkonst, serier och vaginapussel tillhör kvällens övriga aktiviteter. Disa Nordling kan inte sluta le när föreställningen är avslutad.

– Jag är fantastiskt nöjd med alla monologläsare, kören, alla engagerade och publiken, säger hon.

”Vaginaafton” är en del av V-day, en världsomspännande rörelse som arbetar för att få slut på våld och tortyr mot flickor och kvinnor. Av kvällens intäkter kommer sjuttio respektive trettio procent att gå till utsatta kvinnor i Kongo och Haiti.

Text: Mathias Rosquist
Foto: Jonas Jacobson