Rekordmånga sökte till Lund

- in Nyheter

Lunds universitet har i år fått cirka 55 500 ansökningar till höstterminen. Det är drygt 8 000 fler än förra året, eller en ökning på 17,4 procent.


– Det är en ganska förväntad ökning, säger Håkan Pettersson, handläggare på verket för högskoleservice, VHS.

I siffrorna är inte de som sökt via papper inräknade vilket innebär att den totala ökningen kommer att bli ännu större. Men enligt Håkan Pettersson använder sig nästan alla av webbsajten Studera.nu. Aldrig tidigare har så många sökt till de högre utbildningarna som nu, i hela landet har andelen sökande ökat med 11 procent.

Det stora söktrycket ledde till att webbsidan kraschade under sista ansökningsdagen. Tre år i rad har nu den webbaserade antagningen havererat.

Förlängd anmälningstid

Klockan tolv på natten den femtonde april gick anmälningstiden ut till höstterminen 2009. På kvällen dagen innan sista antagningsdatum blev Studera.nu för hårt belastad vilket resulterade i att många inte kunde anmäla sig.

– Vi beklagar det inträffade problemet med att nå sajten Studera.nu. VHS tog därför beslut om att förlänga anmälningstiden och vi kan konstatera att vi fått in närmare 325 000 anmälningar till höstens utbildningar. Den e-tjänst som vi erbjuder alla sökanden har för de flesta ändå fungerat bra. Nästan 100 procent av alla sökanden använder webben för att söka utbildning istället för att lämna in anmälan på papper, säger Anita Johansson, chef för VHS.

Ökning i hela landet

Anita Johansson är bekymrad över webbtjänstens kollaps.

– Vi felsöker just nu och det vi kan se är att vi testat våra system för denna typ av

belastning och ändå ser det ut som om vi inte gjort tillräckligt, säger hon.

Text: Oskar Forsberg
Foto: Henrik Hansen