En student bland filosoferna

- in Nöje, Nyheter
@Lundagård

Den tomma väggnischen i Universitetsbibliotekets trapphus skriker inte längre efter en byst. Arkitektstudenten Jonas Ersson har skapat en, föreställande honom själv, och placerat det bland Goethe, Dante och andra kända tänkare.

Onsdagen före påskhelgen smög Jonas Ersson och en vän in på UB. I en sportbag låg ett podium nedpackat och i Jonas famn var bystet inlindat i handdukar. En kort stund senare stod det uppställt i trapphuset till den öppna samlingen.

– Det är ofta mäktiga män som blir avbildade. Nu finns en student bland tänkarna på UB vilket är lite skoj, säger Jonas Ersson.

Den som går ner i trappan från andra våningen möts omedelbart av Jonas Erssons byst. Men risken för att bli upptäckt som den inkräktare han faktiskt är oroar honom inte längre.

– Först trodde jag att den skulle bli kortlivad. Men jag har försökt skapa en lika bister uppsyn som de övriga personerna. Eftersom den smälter in väl kan den nog stå orörd ett tag, säger han.

”Spännande att se reaktionerna”

För ett par veckor sedan påbörjade Jonas Ersson arbetet. Han kände skaparabstinens och gjorde först en figur i lera. När några vänner berättade om den tomma väggnischen så bestämde han sig för att gjuta den i gips och placera ut den.

– Det blir spännande att se reaktionerna. Jag tror inte direkt att någon slår sönder den i irritation. För säkerhets skull har jag lagt en lapp med mina kontaktuppgifter mellan podiet och ansiktet, säger Jonas Ersson.

Annan placering ej aktuell

Någon annan placering har han inte funderat över.

– Hemma i mitt rum lär den inte hamna. Det känns lite väl narcissistiskt att ha en avbildning av sig själv i ett rum på nio kvadratmeter, säger Jonas Ersson.

Det är inte heller omöjligt att fler skulpturer dyker upp på oanade platser i Lund.

– Jag har varit runt och kollat på några ställen, mer kan jag inte säga.

Text: John Sahlin
Foto: Henrik Larsson