Bör nationer ta betalt i garderoben?

- in Nyheter
@Lundagård

Efter en halvtimme i kö halar du upp ditt studentleg, samlar ihop de sista slantarna till inträdet och vinglar iväg för att hänga in jackan. Vissa nationer tar betalt för att vakta dina kläder. Andra inte.


Ja, tycker Fredrik Demling, kurator på Göteborgs nation.

Vår garderobsavgift gör att vi kan ta fullt juridiskt ansvar för gästernas kläder. Enligt lagen, som vi följer fullt ut, är vi i och med avgiften ansvariga för ytterkläderna och allt som direkt hör till dessa, till exempel halsdukar. Däremot är vi inte ansvariga för andra saker som gästerna glömmer i jackfickorna, som mobiler eller kontanter. Man kan säga att gästerna betalar för ansvaret för sina jackor. Vi har också ganska låga entréavgifter på våra klubbar, så därför känns det okej att ta ut en garderobsavgift. Naturligtvis är det också en extra inkomst för oss.

Finns det några nackdelar med att ta ut garderobsavgift?

Utrymmesmässigt kan det innebära en del problem. Vi har väldigt många gäster, så det är klart att det uppstår köer och trängsel när alla ska hänga in sina plagg. Jag tycker ändå att vi maximerar utifrån förutsättningarna.

Måste man hänga in jackan hos er?

Nej, det är helt frivilligt. Däremot har vi regler om att man inte får lägga sin jacka var som helst. Tar man den med sig in så måste man ha den på sig, men det är väldigt ovanligt att våra gäster inte hänger in sina ytterkläder.

Nej, tycker Erik Claar, kurator på Blekingska nationen.

Vi tar inte ut garderobsavgift eftersom vi ser det som en service som ingår i entréavgiften. En av fördelarna är ju att vi undviker ännu en pengahantering på nationen. Vi slipper också ta dit ännu en kassaapparat. Entréavgiften ligger heller inte högre på våra klubbar än på andra nationers.

Ni tar inte juridiskt ansvar för era gästers ytterkläder. Finns det en nackdel med det?

Jag tror inte det skulle göra så stor skillnad för de som jobbar här. Även om vi säger att vi inte ansvarar, så undersöker vi ju saken om till exempel en jacka försvinner. Fast vi ersätter ju inte, det är det som är grejen. Jag tror inte det skulle skilja sig ändå. Vi skulle hjälpa till, för ansvarar gör man på ett visst sätt ändå. De som jobbar har koll på att ingen går in, annars skulle vi bara kunna ha en öppen garderob där folk kan hänga in om de känner för det.

På många nationer måste man hänga in sin jacka. Man hänvisar till brandsäkerhet och annat. Har ni några sådana regler?

Ja, man måste hänga in sin jacka hos oss. Så där har du också en grej. Det blir motsägelsefullt om vi ska ta betalt för det. Du kanske inte vill lägga en tia på garderobsavgiften och går hem. i stället. Då är det bättre att få hänga in jackan gratis.

Text: Mathias Rosquist