Nu är det klart: Smålands nobbar AF

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

Smålands nation kommer inte att bli huvudmän i Akademiska föreningen, AF. Beslutet fattades på ett nationsmöte i går kväll och kan leda till att medlemmarna portas från Lunds övriga nationer.

Det är en segdragen konflikt med många turer som verkar ha nått vägs ände på Smålands nationsmöte i går. Beslutet röstades igenom med bred majoritet och föregicks inte av några längre diskussioner. Den svala debatten kan bero på att nationen har behandlat frågan på flera tidigare nationsmöten utan att nå något beslut.

Ideologi och ekonomi bakom

Sedan i maj förra året måste alla nationer i samarbetsorganet Kuratorskollegiet också vara huvudmän i AF. Det har Smålands länge varit tveksamma till.

Skälen är både ekonomiska och ideologiska. Nationsombuden Sara Holm och Malin Reimerthi har i en skriftlig kommentar fastslagit att ett medlemskap i AF vore att ”ta avstånd från allt Smålands står för”.

Kan komma att portas

Smålands beslut kommer leda till att nationen utesluts ur Kuratorskollegiet. Det kan i sin tur innebära att Smålands medlemmar portas från Lunds andra nationer eftersom kommunens tillståndsenhet fastslagit att utskänkningstillståndet enbart gäller Kollegiets medlemmar.

Hur det blir med den saken är dock ännu inte klart. Tillståndsenheten överväger just nu möjligheten att inkludera Smålands även efter uteslutningen ur KK.

Läs mer om Smålands och relationen med AF i nästa nummer av Lundagård.

Text: Gustaf Eriksson