Gästkort gäller för Smålands medlemmar

- in Nyheter
@Lundagård

På grund av att Smålands nation uteslutits ur Kuratorskollegiet kommer nationens medlemmar framöver att tvingas gå med i en annan nation eller köpa gästkort för att få tillträde till andra nationers klubbar.

– Det kommer försvåra saker och ting oerhört mycket nu inför terminsstarten. Hårdast drabbas naturligtvis Smålands medlemmar. Det är inte bra att de tvingas lösa dubbelt medlemskap eller skaffa gästkort, säger Jonny Ljung, ordförande för samarbetsorganet Kuratorskollegiet.

Det var den 1 juli som Smålands efter många om och men uteslöts sedan nationen vägrat gå med i Akademiska föreningen, AF.

Eftersom nationernas utskänkningstillstånd enbart gäller Kuratorskollegiets ledamöter portas nu Smålands medlemmar från övriga nationer när alkoholservering förekommer.

Gästkort en lösning

De medlemmar som vill få tillträde tvingas antingen köpa medlemskap i en annan nation eller lösa gästkort. Kostnaden för nationsmedlemskap ligger på omkring 200 kronor per termin. Ett gästkort som gäller en vecka kostar 50 kronor.

Men det största problemet är inte kostnaderna, enligt Kuratorskollegiets Jonny Ljung.

– Det blir värst för de medlemmar som inte känner till detta och därför blir stoppade i dörren. Informationsspridningen är väldigt viktig, säger han.

Överklagat till länsrätten

I mitten av juli drog socialnämndens arbetsutskott in Smålands utskänkningstillstånd. Utskottet gav dock nationen en frist höstterminen för att visa att man rättat till de ordningsproblem som låg till grund för beslutet.

Smålands nation har nu överklagat beslutet till länsrätten.

– Länsrätten kommer att behandla ärendet den 15 september. Innan rätten fattar beslut gäller nationens utskänkningstillstånd, säger Erik Mattsson, tillståndshandläggare på kommunen.

Lundagård har utan framgång sökt Smålands nation för en kommentar.

text Gustaf Eriksson