Han blir karnevalsgeneral

- in Bildspel, Karneval, Kultur & Nöje, Nöje

Erik Neppelberg utsågs under torsdagsmorgonen till general för Lundakarnevalen 2010. Klicka på ”Bildspel” för fler bilder.

Ett vasalopp i centrala Lund kan låta lite skumt, men detta var just vad som ägde rum denna frostiga torsdagsmorgon i december. Det förvisso uppgjorda men inte desto mindre dramatiska loppet skulle ”avgöra” vem som skulle få axla det ärofyllda uppdraget att bli general för nästa års karneval med temat ”Rätt och Fel”.

Tung förhandsfavorit

Tjugo minuter innan start var samtliga av karnevalkommitténs ledamöter redan på plats och värmde upp iklädda addidasbyxor, studentmössor och nummerlappar. Termometern visade på någon enstaka plusgrad, men detta verkade inte påverka humöret hos sällskapet.

– Det är lagom varmt, påpekade presschefen Anna Knutsson.

Ur högtalarna skrålade karnevalsången och stämningen blev allt högre. Publiken tilltog i antal och fotograferna hade kamerorna i högsta hugg när de tävlande med visst besvär började spänna på sig sina skidor.

Förhandstippad vinnare var enligt källor till Lundagård festmästerichefen Emma Jangö som liksom sina medtävlande dagen till ära var otroligt taggad.

Småbråk vid blåbärsstoppet

10.20 gick startskottet och Jangö inledde med att tjuvstarta och bli diskvalificerad. Därmed var Akademiska föreningens före detta ombudsman ute ur loppet och chanserna för att generaltiteln för första gången någonsin skulle gå till en kvinna sjönk drastiskt.

Efter denna fadäs gick starten om och fältet stapplade iväg. Karnevalstemat underströks av biljettchefen Fredrik Swahn som med bestämda stavtag skidade iväg åt fel håll.

Problem uppstod vid blåbärsstoppet där flera av de tävlande blev distraherade och fastnade. En oförklarlig konflikt mellan presschefen Anna Knutson och musikchefen Oscar Edlund resulterade i att Edlund hamnade på marken. Men bataljen upphörde då bråkstakarna av blåbärspersonalen upplystes om att man faktiskt inte får bråka.

I uppståndelsen lyckades tält- och smånöjeschefen Maria Runesson ta sig ner i fontänen.

Spänningen var olidlig när upploppet närmade sig och områdeschefen Gustav Lidén och nöjeschefen Erik Neppelberg sida vid sida jagade segern.

Det hela slutade med att Neppelberg, ”Nepplet”, tacklade Lidén och vann.

”Vi ska göra vår egen karneval”

Den nykläckta generalen Erik Neppelberg, 23-årig lundabo som tidigare varit verksam på Lunds nation, har karnevalsandan i blodet. Hans pappa Michael Neppelberg var nämligen tågchef i 1986 års karneval.

Erik studerar till vardags medie- och kommunikationskunskap och kinesiska. Men nu tar han en paus och ägnar sig åt karnevalen på heltid.

– Nu är det karneval dygnet runt som gäller!, konstaterar han.

På frågan om hur han kommer vara som karnevalsgeneral svarar han med ett brett leende:

– Jag kommer att var mig själv och försöka personifiera glädjen med karnevalen och helt enkelt vara så glad som möjligt.

Efter loppet ska han fira med After ski. Men sedan börjar arbetet med att formulera hur 2010 års karneval ska utformas för att bli den bästa karnevalen någonsin. Samtidigt påpekar han att man inte ska jämföra nästa års arrangemang med tidigare karnevaler.

– Vi ska göra vår egen karneval.

Text: Catrin Jacobson
Foto: James Jones Huang