Schyssta bananer på Studentafton

- in Nyheter
@Lundagård

Fredrik Gerttens juridiska kamp mot bananjätten Dole stod i fokus när filmaren besökte Studentafton på måndagskvällen. Inför ett femtiotal i publiken berättade han hela historien. Från hur arbetet med Bananas påbörjades till den slutliga vinsten då bananföretaget drog tillbaka sin stämningsansökan.

I samband med att Bananas skulle ha premiär på Los Angeles Film Festival i juni i år, släppte Fredrik Gerttens filmbolag trailern till filmen. Den fick Dole att reagera kraftigt. Trots att de inte hade sett filmen, hotade de med stämning om den inte drogs tillbaka. Fredrik Gertten vägrade och stämningen blev ett faktum.

– De blev arga och trodde kanske att jag var Michael Moore men det är jag ju inte. Jag har ju gjort Blådårar, sa han i en skämtsam ton och fick publiken att skratta.

Fallet avslutas i januari

Efter en lång process drog Dole så småningom tillbaka sin stämning. Trots det ska fallet upp i rätten i Los Angeles den 14 januari nästa år.

– Det spelar inte så stor roll eftersom de drog tillbaka stämningen. Det enda som det ska förhandlas om då är advokaternas arvode, säger Fredrik Gertten.

Undviker Doles produkter

Sedan var det dags för publiken att ställa frågor. Frågan om hur filmen har påverkat Doles försäljning ställdes.

– Dole är så starka så jag tror tyvärr inte att en film kan påverka det. Men till exempel så har Ica Tuna i Lund meddelat att de har ökat sin försäljning av rättvisemärkta bananer. Så några konkreta exempel finns det ju ändå, svarade Fredrik Gertten.

Juridikstudenten Dante Hallberg satt i publiken under kvällens Studentafton.

Har Bananas fått dig att tänka till när du handlar mat?

– Ja. Jag undviker numera alla Doles produkter och köper i de flesta fallen rättvisemärkta bananer, säger han.

Text: John Nordh
Foto: Emil Langvad