Uppsala har bästa problemlösarna

- in Kår, Nyheter
@Lundagård

Fyrtio tusen kronor och en resa till Aten. Det blir vinsten för det lag från Uppsala som tog hem årets upplaga av KPMG:s årliga casetävling.

I fredags avgjordes KPMG International Case Competition för tolfte gången. Efter två dagar fyllda av problemlösningar på begränsad tid gick fyramannalaget från Uppsala universitet till final, där de besegrade sina motståndare från Stockholm och Linköping. Finalcaset gick ut på att undersöka Facebook som företag och dess möjligheterna till expansion i lågkonjunktur.

Uppsalalagets enade kunskap och samhörighet visade sig ligga juryn i smaken.

– Juryns motivering var att Uppsala hade det lag som höll jämnast kvalitet under sin presentation och att de var de mest samspelta. Det var de lag där alla medlemmarna kunde lika mycket om ämnet. Juryn var också eniga om att Uppsalas lag hade den bästa lösningen på caset, säger Charlotte Olofsson, pressansvarig för tävlingen.

Tillväxt och vinst

Hörnstenarna i vinnarlagets presentation, som hölls på engelska, handlade till stor del om ledorden growth och profit. Juryn hade för dagen iklätt sig rollen som Facebooks styrelse och de manliga medlemmarna tilltalades som Mr Zuckerberg av laget. Medlemmarna Martin Gustavsson, Anders Waller, Fredrik Carlsson och Nicklas Lundquist fick sedan ligga i för att övertyga juryn om att Facebook kan öka sitt långsiktiga värde genom att bland annat skära ner på personal och att utöka sina medlemmar i Asien, Sydamerika och Australien.

– Jag tror att det som skilde ut Uppsalas lag från de andra var att de hade konkreta förslag på hur Facebook kan öka sitt värde. De andra lagen fokuserade inte så mycket på det, säger Charlotte Olofsson.

Ingen finalplats för Lund i år. Varför?

– Jag vågar tyvärr inte svara på det eftersom jag inte har juryns motiveringar. Men jag har förstått att de lag som gick till final har varit helt outstanding och att både Göteborg och Lund fick väldigt bra respons, säger Charlotte Olofsson.

Trots att Lund missade att ta hem vinsten på hemmaplan är Charlotte Olofsson nöjd med årets KPMG.

– Det har varit en väldigt bra tävling. Den har flutit på bra och domarna har hyllat alla lagen för deras lösningar med casen, som var väldigt svåra i år.

Text: Mathias Rosquist
Foto: Isabel Nilsson