Byggherren väljer själv kontrollant

- in Nyheter
@Lundagård

Bristfälliga byggnationer i andra städer hindrar inte kommunen från att upplåta mark och bevilja bygglov. Kommunal insyn och kontroll efter byggstart är närmast obefintlig. Och nu är det för sent att ingripa.


Göran Eriksson, chef på tekniska förvaltningen, förklarar varför marken uppläts åt Krebo.
– Projektet var en inbjudan till hela marknaden, men det var bara Krebo som anmälde något intresse. Vi försökte med AF Bostäder men de var inte intresserade, säger han.

Någon närmare kontroll av byggföretaget görs i regel inte.
– De har ju byggt tidigare, och vi fick inga indikationer på att det skulle vara ett oseriöst företag, säger Göran Eriksson.

Bygglov beviljas av byggnadsnämnden. Inte heller där skedde någon kontroll av företaget.
– Nej, man kollar inte upp hur det har gått i andra kommuner, det handlar om vad de tänker göra på byggplatsen, säger Gyula Pintér på stadsbyggnadskontoret.

Om det planerade bygget är i linje med vad kommunen planerat för området finns sällan hinder för att bevilja bygglov.

Luddiga tillsynsregler
Formellt sett är byggnadsnämnden tillsynsmyndighet men regelverket kräver inte att kommunen inspekterar.
– Det handlar om resurser så det görs inte speciellt ofta, säger Ingmar Ström, byggnadsinspektör på stadsbyggnadskontoret.

Sedan 1995 är det byggherren som har fullt ansvar för att byggnationen utförs på ett bra sätt och i enlighet med bygglagstiftningen.

Byggföretaget utser en certifierad eller godkänd kvalitetsansvarig som har till uppgift att se till att en kontrollplan följs. Denna fastställs av kommunen och innehåller punkter som ska kontrolleras under bygget, till exempel brandsäkerhet, ventilation, värme och vatten.
– Kontrollplanen har inget med utförandekvaliteten att göra såvida det inte handlar om säkerhet, det är byggherrens ansvar att se till att det blir bra gjort, säger Ulf Hagman, kontrollansvarig vid byggandet av de aktuella fastigheterna. Han uppger att han har besökt fastigheterna flera gånger, men vill inte kommentera kvaliteten på bostäderna.

Nya lagar på gång
Till sist görs en slutbesiktning av en besiktningsman som företaget också utser själv. Anmärkningar kan göras i besiktningsprotokollet, men detta stannar hos byggherren och kommer aldrig till kommunens kännedom.

Enligt Ingmar Ström är det ny lagstiftning på gång.
– Byggnadsnämnden ska få ett större och tydligare tillsynsansvar där det krävs åtminstone ett inspektionstillfälle, säger han.

Text: Julia Atiyeh