”Kommunen motarbetar studenter”

- in Bostad, Nyheter
@Ida Ölmedal

En katastrof. Så beskriver Lus vice ordförande och AF:s ombudsman kommunens beslut att tvinga igenom en adressändring för närmare 2 500 av AF Bostäders hyresgäster.
– Det är en direkt attack mot Lunds studenter, säger Elisabeth Gehrke, ordförande för Lunds universitets studentkårer.
– Vi har sett sedan länge att kommunen inte vill ta sitt ansvar i bostadsfrågan, men att direkt motarbeta ett bostadsbolag som står för en så stor del av studentbostäderna är ofattbart.

Linnéa Jönsson, ombudsman för Akademiska Föreningen, är i likhet med Elisabeth Gehrke både förvånad och upprörd över beslutet.
– Det är fruktansvärt frustrerande eftersom AF Bostäder har presenterat en alternativ lösning som var både snabbare och billigare och som rymdes inom lagen. Det finns andra kommuner som har gjort undantag, menar hon.

”Kan inte folkbokföra sig”
Beslutet, som fattades av byggnadsnämnden under torsdagskvällen, innebär att AF Bostäder tvingas att införa adressändringar för närmare 2 500 bostäder på bland annat Vildanden, Delfi och Ulrikedal.

Både Elisabeth Gehrke och Linnéa Jönsson menar att kommunens beslut är omöjligt att genomföra. AF Bostäder har varnat för att tvångsinförandet av nya adresser kan leda till problem för räddningsfordon att navigera rätt, då det fattas skyltar och kartsystem för de nya adresserna.
– Studenterna mister sina adresser och kommer inte att kunna få post eller räkningar, säger Elisabeth Gehrke och fortsätter:
– Det kan få oöverblickbara konsekvenser. Studenterna kommer inte att kunna folkbokföra sig, vilket gör att de inte kan få bostadsbidrag och inte heller sjukvård. Kommunen försöker aktivt undanhålla studenterna social service.

Stora kostnader
AF Bostäder har uppskattat kostnaderna för ändringarna, som omfattar allt ifrån omskyltning till en total genomgång av det elektroniska systemet, till mellan åtta och tio miljoner kronor.
– Det här kommer troligen att leda till att planerade byggnadsprojekt läggs på is i ett läge där många studenter saknar bostäder, säger Linnéa Jönsson som uppmanar de drabbade studenterna att göra sina röster hörda när det dyker upp problem.
– Kommunen har bett studenterna om en önskelista, säger Elisabeth Gehrke.
– Det enda önskemål vi har just nu är: sluta motarbeta oss.

Oväntat beslut
AF Bostäders vd, Rolf Svensson, meddelar att de kommer att gå ut med information om hur de ska tackla det nya beslutet inom de närmaste dagarna.
– Vi är tagna på sängen och måste samla ihop oss för få mer överblick innan vi kan säga vad det här kommer att innebära, säger han.
– Det är otroligt mycket som ska göras och vi är oroliga för det tempo som kommunen kräver att adressändringarna ska genomföras.

Text: Ida Ölmedal
Foto: James Jones Huang