Studenter i fri konst ställer ut

- in Kultur & Nöje, Nyheter
@Lundagård

Överdimensionerade vaxstolar, obehagliga gruvingångar och skyskrapor i akvarell. Det är vad som väntar besökarna när Konsthögskolan i Malmö slår upp portarna för examensutställningen i fri konst.

På Konsthögskolan i Malmö finslipas detaljerna inför examensutställningens premiär. Fredagskvällens vernissage inleder utställningen där konstverk av 14 avgångsstudenter kommer att visas under två veckors tid. Det är första gången som en hel årskull studenter från det nya kandidatprogrammet i fri konst utexamineras.

Lundagård lät några av konstnärsstudenterna berätta om sina examensverk.

malmökonst2(JJH)

 

Tim Hansen, ”A Familiar scene”.

– Jag jobbar med barndomsminnen. Det här verket visar hur man kan bli lurad av sina minnen. Materialet är vax vilket ger en organisk känsla och en slags obehaglig kvalitet som jag söker i mina verk.

malmökonst3(JJH)

 

Nina Jensen, ”Skrapor”.

– Akvarellen handlar om reaktionen mellan kropp och arkitektur. Jag har varit intresserad av byggnader som jag har sett under resor – hur man förhåller sig till städer och arkitekturen och hur liten man känner sig i sammanhanget.

malmökonst4(JJH)

 

Maiken Stene, ”Hr. Gustav Jebsens Stoll”.

– Det här är en ingång som leder ner till underjordiska gruvgångar. Idéen kom av den obehagliga känsla man får när man ser en gruvingång. Jag har arbetat mycket med att försöka lösa upp det tvådimensionella i måleriet.

malmökonst5(JJH)

 

Max Ockborn, titellöst:

– I somras ställde jag ut i en grupputställning i Norge och där byggde jag ett hus av trä och metall inuti utställningslokalen. Vid utställningens slut lät jag besökarna slå sönder huset med en slägga. Spikarna plockade jag upp bland bråtet och tog med mig hem till Sverige för att smälta ner i en form – allt som höll ihop huset går nu att hålla i en hand.

Text: Joakim Petersson
Foto: James Jones Huang